Traangas over de Geurige Haven

Het is al weken lang onrustig in Hong Kong, de protesten tegen de pogingen van China om zijn invloed op de relatief vrije havenstad geleidelijk uit te breiden, stuiten op felle weerstand van de bevolking. In Hong Kong – volgens de overlevering betekent de naam “Geurige Haven” vanwege de wierook die er ooit werd verhandeld – wordt massaal gedemonstreerd en het aanvankelijk milde karakter van de protesten is omgeslagen, het wordt steeds grimmiger en gewelddadiger. China provoceerde dit geweld ook door criminele bendes op de demonstranten af te sturen en het is maar de vraag hoe lang de hoogste autoriteiten in Peking zullen blijven toekijken.

HONG KONG PROTEST

We mogen verwachten dat de relevante mundane horoscopen grote spanningen laten zien, er zijn diverse manieren om daar naar te kijken, maar een goede keuzes is altijd de ingress, de horoscoop van het exacte moment dat de Zon weer naar de Ram gaat. Natuurlijk zijn de planeetstanden in die horoscoop in de hele wereld dezelfde en dat zegt iets in het algemeen over de sfeer in de wereld in het jaar dat je bekijkt. Echt specifiek en interessant wordt de ingress natuurlijk pas door de localisering, waardoor planeten in een bepaalde plaats op de assen kunnen komen en zo kunnen laten zien dat er daar iets belangrijks zal gaan gebeuren. In de ingress van 2019 voor Hong Kong is dat inderdaad het geval, klik op de onderstaande link om deze ingresshoroscoop te kunnen bekijken.

INGRESS HONG KONG

Wat onmiddellijk op valt aan deze horoscoop is dat Heer 1, bij uitstek Hong Kong zelf en Heer 7, de significator van de ander of de tegenstander op de assen staan!  Gezien de situatie van de stad zal het direct duidelijk zijn dat Heer 7 China wel moet zijn en je ziet dat Heer 7 iets voor de ascendant staat, China roffelt met zijn vuist op de poorten van de stad.  Aanleiding voor de protesten was een nieuwe wet die het mogelijk zou maken dat Hong Kong verdachte burgers ook zou kunnen gaan uitleveren aan China. Mercurius/ Heer 7 is retrograde wat de situatie goed beschrijft, ze komen om terug te nemen wat ooit Chinees was, voordat de Britten het in bezit namen.

Heer 7 wordt sterk benadrukt door de oppositie met de twee Parsen van de Zon en de Maan! Dat deze Parsen van de Lichten op de descendant staan, is niet relevant omdat het Volle Maan in deze horoscoop is en dan staan deze Parsen automatisch op die plek. Alles wat automatisch gebeurt in een horoscoop louter vanwege de techniek, is niet relevant in de duiding, je duidt bijvoorbeeld ook de tekenpositie van de Zon in de solaar nooit omdat die per definitie altijd hetzelfde is. Maar de oppositie met Mercurius /Heer 7  van deze Parsen is wel relevant, want dat gebeurt niet automatisch en dat wijst dus zeer krachtig op de vijand die aan de poort (de ascendant) staat. Heer 7 is ook nog eens conjunct de mythische factor Neptunus, die altijd ellende en chaos brengt,de wolken traangas over de Geurige Haven zijn een bijna letterlijke verbeelding van deze stand.

Heer 1 (Hong Kong) is Jupiter en die Jupiter staat uitermate sterk in eigen teken op het MC, een helder beeld  van de stad die zich de vrijheid niet wil laten ontnemen door het genadeloze regime in Peking. Jupiter in eigen teken zal niet naar anderen luisteren, alleen naar zichzelf, in Boogschutter heeft Mercurius zijn vernietiging, dus Heer 1 heeft een grote hekel aan Mercurius, een negatieve receptie. De Heren 1 en 7 staan beiden op de hoeken, en zijn daarom via huis “in mundo” in vierkant wat samen met die negatieve receptie op een stevig conflict wijst. Dat wordt nog eens aan gevuurd door Mars die een sextiel maakt met Mercurius /Heer 7. Mars is vernietigd in Stier zal zich van zijn meest gewelddadige kant laten zien, de positie van Mars op de zeer kwaadaardige Algol wijst erop dat de zaken echt heel erg uit de hand kunnen lopen.

Ridder Floris van Rosemondt

Kort geleden overleed Rutger Hauer, een van de Nederlandse acteurs die ook groot succes hadden in Hollywood, en die ooit begon met de TV-serie Floris (van Rosemondt). Het is dan 1969 en Hauer speelt de rol van de ridder Floris in deze serie met zoveel zwier dat hij direct een bekende acteur is. De zeer succesvolle serie over ridder Floris (ook uw blogger zat toen, 7 jaar, oud aan de buis gekluisterd), gesitueerd in de Middeleeuwen, blijkt een effectief platform voor de lancering van een loopbaan met grote successen waarin Hauer in diverse grote producties belangrijke rollen speelde, onder meer met Harrison Ford in Blade Runner. De eerste serie afleveringen van Floris in 1969 werd nog uitgezonden in zwart-wit, het kan verkeren..

FLORIS

Acteren is een vorm van kunst en dus mogen we  in de horoscoop van Hauer een nadruk op factoren verwachten, die met Venus van de esthetische aantrekkelijke vorm en het vijfde huis van creativiteit te maken hebben. In de moderne astrologie wordt typisch genoeg altijd de Zon genoemd als significator voor acteren omdat je dan “in het centrum van de belangstelling” staat. Een redelijk bizarre gedachte omdat acteren daar in essentie helemaal niet om draait, die misvatting komt onder meer voort uit de gelijkstelling van teken en huis die ten grondslag ligt aan de moderne astrologie (“het ABC-tje”). Het vijfde huis hoort volgens de modernen bij het vijfde teken Leeuw, waarover de Zon heerst en Leeuw wil de aandacht trekken dus heeft acteren met de Zon te maken. Het is een op vele punten misleidende gedachtegang, het idee dat een acteur zijn vak beoefent omdat hij aandacht wil, is niet alleen technisch onjuist maar simpelweg banaal.

RUTGER HAUER

Klik op de link hierboven om de geboortehoroscoop van Hauer te kunnen bekijken, een van de punten die direct in het oog springt is Jupiter die in het eerste huis staat. Het eerste huis is met nadruk de persoon zelf en dus zal alles wat met Jupiter te maken heeft sterk naar voren komen in zijn leven. Jupiter is de Grote Benefic en heeft in deze nachthoroscoop tripliciteitswaardigheid (hij staat in een passend  element), dat is helemaal niet gek, hij kan zijn expansieve, genereuze natuur behoorlijk effectief laten zien. Jupiter duidt als algemeen significator al op het overschrijden van grenzen wat nog eens benadrukt wordt doordat Jupiter ook Heer 9 van buitenland is. Jupiter is echter ook retrograde en ondanks zijn successen in Hollywood is Hauer nooit naar de VS geëmigreerd, wat wellicht zijn loopbaan nog een extra zet had kunnen geven.

De Gordel van de Prinses

De zo prominente Jupiter is ook heerser van het vijfde huis van creativiteit en maakt een driehoek met de esthetische Venus in het vijfde huis van creativiteit die nog eens extra wordt benadrukt door een conjunctie met het antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft – 0 ° Steenbok)  van de Maan. Een zeer sterke benadrukking van creativiteit via het vijfde huis en Venus, wat herhaald wordt op het MC dat op de Gordel van de Prinses Mirach valt , een Andromeda-ster met een zuivere Venus-natuur, de constellatie Andromeda is sterk verbonden met de schone kunsten.  De cusp van het vijfde huis staat op de koninklijke Antares, wat activiteiten rond Huis 5 heel krachtig maakt, Mars Heer 10 van de loopbaan staat aan de overkant vlakbij cusp 11, die op de zeer krachtige koninklijke Aldebaran valt.

Ridder Jupiter

Heer 10 staat op Uranus, de sikkel waarmee Saturnus de hemelgod castreert wat Hauer’s grimmigheid in vele rollen weerspiegelt. Heer 10 maakt een driehoek met de Zon /Heer 1 (heer 1 geeft altijd “de persoon in zijn leven” aan) die op de krachtige Adelaarsster Altair (Mars/Jupiter)  staat, een gunstige directe verbinding tusssen de loopbaan en de persoon.  Mars / Heer 10 staat ook nog op de hoofdster van de Hyaden, die verbonden is met teleurstelling, een negatieve tegentoon in het  krachtige geheel die het succes weer vermindert, Hauer werd nooit een van de absolute top-acteurs (hij werd ook nooit Amerikaan , Jupiter / Heer 9 retrograde). De Firdaria, de heersers over de langjarige levensfases, zijn weer zeer  illustratief, als Hauer in 1969 door de Floris-serie gelanceerd wordt, is Jupiter Firdar-heerser en Venus (in Huis 5 driehoek Jupiter en Heer 4 van thuis)  heerser van de sub-firdar. Floris van Rosemondt is een aristocraat ( Jupiter) die na lange reizen terugkeert naar huis ( retrograde, driehoek Venus /Heer 4), astrologie is een caleidoscoop van over elkaar vallende betekenissen.

Boom boom, geld weg?

Kort geleden verschenen er berichten in de media dat de voormalige ster-tennisser en drievoudig Wimbledon-winnaar Boris Becker een veiling van zijn trofeeën en bezittingen heeft georganiseerd om aan geld te komen. Dat roept wel wat vragen op, want het kapitaal dat de vanwege zijn grote slagkracht ’boom-boom Becker” genoemde tennisser vergaarde, bedroeg rond de 170 miljoen. Met de beste wil van de wereld, hoe kun je nu in relatief korte tijd 170 miljoen spenderen en failliet gaan.. Ik kan me daar niet zo heel erg veel bij voorstellen, maar hoge alimentaties en dure auto’s en huizen hebben het nodige gekost. Het meest verbazende was wel dat bekend werd dat de failliete Becker net een nieuw “boom-boom” penthouse in centraal-Londen heeft betrokken…

BORIS BECKER

In zijn radix mogen we wel wat opvallende standen rond geld en bezittingen verwachten en we worden niet teleurgesteld, klik op de bovenstaande link om de geboortehoroscoop van Becker te kunnen bekijken. Het eerste wat in het oog springt, is de zeer krachtige koninklijke Antares die op de Ascendant staat, het meest persoonlijk punt in de radix en die een zuiver martiale natuur heeft. Er zijn niet veel sterren die beschreven worden door maar één planeetenergie en dat dit bij Antares Mars is, is natuurlijk niet zo gek voor een sportman. Antares is het Hart van de Schorpioen, het giftige beest dat de arrogante Jager Orion  genadeloos dood steekt, de grote koninklijke “killer-ster op de meest prominente plaats van de horoscoop spreekt boekdelen.

Razendsnelle  Mars

Via antiscion (posities gespiegeld in de as 0 ° Kreeft – 0° Steenbok) valt bovendien Mars zelf op de Ascendant en deze Mars is sterk in zijn verhoging – hele harde slagen,  boom-boom, verhoging is overdrijven  –  en heeft een hele hoge snelheid, een hele mooie combinatie. De rode planeet van de strijd staat in het tweede huis van geld en bezit en geeft aan waar hij zijn geld mee verdient, de cusp van het tweede huis valt op de krachtige ster van de eerste magnitude Wega. Het valt op dat Mars de dispositor is van Mercurius (het denken) en een aspect maakt op de Maan (emoties) en dus ook zijn gedrag sterk stuurt. Er is al met al aardig wat te verdienen met de sport, wat nog eens bevestigd wordt door Venus die zeer krachtig in het tiende huis van beroep staat en Heer 5 is van spel en ontspanning is.

BORIS BECKER

Het grote probleem is echter te vinden op een andere hoek, op het IC, waar Saturnus staat retrograde en in zijn val, uitermate zwak dus. Saturnus is de heerser van het tweede huis van bezittingen en zal  door gebrek aan discipline en beheersing kunnen leiden tot grote verliezen. Saturnus staat in het teken van Mars en Mars in het teken van Saturnus, een sterke wederzijdse receptie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mars brengt het geld binnen maar die ongedisciplineerde  Saturnus geeft het nog harder weer uit. Meer psychologisch gezien wijst Saturnus als algemene significator van de vader op het IC, de cusp van  het huis van de vader, op een probleem in die relatie, Saturnus laat zich in val van  zijn minst prettige kant zien. Jaagt hij zijn fortuin erdoor om zijn vader te overvleugelen?

Punt van wanhoop

Dat alles wordt nog eens versterkt door het Planeetpunt van Mercurius ( Asc + Pars Fortunae- Pars Solis), ook wel het Punt van Wanhoop genoemd, dat conjunct Saturnus op het IC staat. Dit punt symboliseert de intense pure energie van Mercurius, de planeet van de aardse details en dus moet er hier een keuze worden gemaakt, of het een of het ander en niet allebei. Ziedaar het probleem, het nieuwe Londense penthouse. De Firdaria, de heersers over langere levensfasen laten Becker’s financiële afglijden duidelijk zien, die zo zwakke Saturnus / Heer 2  heerste van 2007 tot 2018 en nu is de heerser Jupiter, de planeet van de rijkdom die vernietigd staat!

 

Mercuriaal Marmiet

Zijn biografe Sonia Purnell vergelijkt de kersverse premier van de UK Boris Johnson met het typische Engelse broodbeleg Marmite. Het is tegelijkertijd vies en lekker, men ziet wel dat Johnson een opportunistische draaikont is, die weinig respect heeft voor de feiten maar toch weet hij zich geliefd te maken. Zijn humoristische aanpak en zijn warrige haardos zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen  Die haardos wordt overigens altijd voor een publiek optreden nauwgezet warrig gemaakt, het suggereert een eenvoudige oprechtheid die er in werkelijkheid natuurlijk niet is. Wat verder een terugkerend thema is, is de veranderlijkheid, Johnson is een kameleon die bijvoorbeeld zegt: “ Als het klimaat kan veranderen, dan zie ik niet in waarom mijn gedachten erover dat niet zouden kunnen veranderen”.

BORIS JOHNSON

Heel geestig, maar ja wat schiet je daar nu mee op?  Als je dat allemaal zo aan hoort, kun je verwachten dat Mercurius een grote rol speelt in zijn horoscoop. Inderdaad blijkt dat het geval te zijn, klik op de link hierboven om de radix van Boris – zijn eigenlijke naam is overigens  Alexander of Al, weer zoiets mercuriaals  – Johnson te kunnen bekijken. Het negende huis van kennis en denkbeelden is nadrukkelijk bezet met drie planeten en Mercurius is de dispositor van deze drie planeten plus nog van een vierde planeet. Dat maakt Mercurius verreweg de meest invloedrijke planeet in de horoscoop, hij is Heer 9 en staat in huis 9.  Johnson begon zijn loopbaan als journalist, als  EU-correspondent in Brussel (huis 9!) waar hij vooral uitblonk in half-verzonnen artikelen die wel veel ophef veroorzaakten.

Kwikzilver

Mercurius heeft veel waardigheid in eigen teken, maar dat wil alleen zeggen dat hij heel goed is in wat Mercurius kan, voortdurend van gedaante wisselen, spitse grappen maken, een loopje met de feiten nemen en schrijven. Want hij heeft ook serieuze boeken geschreven, het zijn bij hem niet alleen maar kwinkslagen en provocaties, en dat klopt natuurlijk ook goed met het sterke negende huis van kennis en denkbeelden. Het negende huis geeft de politieke focus, op de cusp van Huis 9 staat de koninklijke Aldebaran die succes schenkt conjunct het Pars van de Zon, het Pars van Overvloed.

BORIS JOHNSON HAAR

Merurius zelf staat op de krachtige, voortvarende Capella en valt via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft – 0° Steenbok) op het MC, een antiscion geeft iets aan dat indirect, verborgen of ongewoon is. Niet echt een stand  voor een goudeerlijke idealist. Dat wordt nog eens benadrukt door het Pars van Mercurius (Asc + Pars Fortunae – Pars Solis) dat de zuivere mercuriale energie aangeeft en dat ook via antiscion op het MC valt!! En als je hem hebt horen praten, zal het verder niet verbazend zijn dat Mercurius een extreem hoge snelheid heeft. Het is verbluffend hoe sterk de Mercurius-energie steeds maar wordt benadrukt in deze radix. Boris is Mr Mercury.

Geen Trumpje

Dit is dus geen tweede Donald Trump (Mr Mars) die vooral wil heersen, vechten en veroveren (met Mars op Regulus op zijn ascendant) maar een totaal opportunistische kameleon. Het snoeven wat hij wel met Trump gemeen heeft, komt voort uit de ster op zijn Ascendant Vindemiatrix, die verbonden is met de ”premature oogst”, en die al te snel meent dat hij iets kan zonder de nodige vaardigheden te hebben. Vindemiatrix is daarom ook de tovenaarsleerling die krachten losmaakt die hij dan niet meer beheersen kan.

Heer 1 – het meest uitgeproken Johnson zelf –  is Venus die op de zeer krachtige Betelgeuze staat, een ster uit de botte maar zeer succesvolle Jager die via antiscion op de expansieve Noordknoop staat en conjunct de Zon: een zeer sterk benadrukt Betelgeuze-thema. De Zon is natuurlijk de macht die zo heel dichtbij komt, hij schurkt er automatisch al snel tegenaan en nu zit hij dan zelf eindelijk op de troon. Of dat benijdenswaardig is, valt gezien de complexe situatie nog te bezien maar het is duidelijk dat we van dit politieke slangenmens nog heel wat verrassende Houdini-acts kunnen verwachten.

 

Mannen op de Maan

Het is deze week precies een halve eeuw geleden dat er voor het eerst mannen op de Maan stonden. De astronaut Neil Armstrong maakte zijn fameuze “reusachtige sprong voor de mensheid” in het stof van onze satelliet in een tijd dat Amerika nog onbetwist het rijkste en machtigste land ter wereld was (het kan verkeren) . Met deze spectaculaire landing op de Maan, die ook toen al een groot media-gebeuren was, bevestigde Amerika die positie als leider van de wereld, na de eerste geslaagde landing van de Apollo-11, volgden er nog zes. In de horoscoop die betrekking heeft op de eerste maal “mannen op de Maan”, zijn dus wel wat uitgesproken standen verwachten, alleen is het natuurlijk de vraag welke horoscoop dan het beste bekeken kan worden.

MAANLANDING INGRESS

Een heel goede keuze is altijd de jaarhoroscoop van het land, de ingress, dat is de horoscoop van het exacte moment dat de Zon weer de Ram binnen gaat, klik op de link hierboven om deze ingresshoroscoop van 1969 te kunnen bekijken. De ingress is berekend voor Washington, de Amerikaanse hoofdstad en dat maakt de horoscoop, die wereldwijd natuurlijk dezelfde posities van de planeten in de tekens heeft, specifiek voor de VS. En we worden niet teleurgesteld want op het MC van de ingress, de jaarhoroscoop van Amerika voor 1969, prijkt jawel de Maan!!  Dat is zo’n adembenemende horoscoop waar je stil van wordt, dit is de schoonheid van de astrologie. Het is ook nog eens een Maan in verhoging en je zou dus kunnen zeggen dat daarmee een positie helemaal boven wordt bereikt. De Maan is ook net een nieuw teken binnen gegaan, het gaat om iets heel nieuws en verhoging heeft ook met overdrijven te maken en ja hiermee overschrijd je wel grenzen.

Overwonnen aarde

De Zon is als Heer 1 natuurlijk erg belangrijk en ook de Zon is net zijn verhoging binnen gegaan! Sterker nog, de Zon staat niet alleen verhoogd via zijn stand in Ram maar ook nog eens pal op de Noordknoop, die een sterke vergrotende werking heeft. Dat alles gebeurt in het negende huis van verre reizen, waarbij de Zon in oppositie met Jupiter/Heer 9 en Uranus staat. Uranus is de hemelgod die door de castratie door Saturnus naar de aarde wordt gedwongen en dat is precies waar deze verre reis via oppositie aan ontsnapt.

                      MAANLANDING

Dat wordt herhaald door Heer 4 / Mars die op Antares staat, een koninklijke ster die een oude cyclus afsluit, Heer 4 de aarde wordt achtergelaten. En geloof het of niet, op deze Mars/Heer4 van de binding aan de aarde, staat het planeetpunt van Jupiter, de Punt van  Overwinning (Asc + Jup – Zonnepars). Dat wordt herhaald in de oppositie die de dominante verhoogde Maan op het MC maakt met het planeetpunt van Saturnus (Asc + Saturnus – Pars Fortunae) op het IC, wat je als de “aarde daar beneden” kunt zien. Het planeetpunt van Saturnus heet nog eens het punt van gevangenschap en ontsnapping.

Al Pherg

Venus is in de horoscoop Heer 10, met Heer 1 altijd een van de belangrijkste huisheren en ook deze staat in het negende huis van verre reizen conjunct Saturnus van aardse beperkingen die weer verzwakt staat in zijn val, de achtergelaten aarde dus. De ster waarop Heer 10 staat is Al Pherg de enige ster uit de Vissen die in de astrologie een effect heeft en van de Vissen zijn er twee een verticale die het hemelse verbeeldt en horizontale die het aards verbeeldt. Al Pherg staat op het koord dat de twee Vissen verbindt: ja een reusachtige sprong voor de mensheid.

Hij gaat er weer voor – De horoscoop van Trump’s campagne

Drie weken geleden werd de immer vitale Donald Trump 73 en dat betekent ook dat er voor hem een nieuwe Firdar, een fase van meerdere jaren beheerst door een planeet of een van de knopen, begonnen is. De afgelopen drie jaar hadden als heerser van de Firdar de expansieve, Jupiter-achtige Noordknoop en dat is meestal een periode die gekenmerkt wordt door succes en groei. Dat is zeker bij Trump het geval, want de Noordknoop staat in zijn radix conjunct de Zon / Heer 1 in het tiende huis op de sterke ster van de eerste magnitude Capella.  Maar vette jaren kunnen niet altijd voortduren, op zijn verjaardag is de Firdar van de Zuidknoop begonnen, en die perkt in, er moet dan meestal een offer worden gebracht, er wordt iets weg genomen. Het is de Maan, de significator van het volk, die conjunct de Zuidknoop staat in de radix van Trump, en dat is niet al te best voor iemand die hoopt herkozen te worden. Zijn Noordknoop –bescherming is nu weg gevallen.

“Hofastroloog”

Er zijn meer indicaties in de geboortehoroscoop van Trump dat hij niet herkozen zal worden, maar hij heeft daar geen weet van en een paar dagen na zijn verjaardag, begon hij vol vuur officieel aan zijn herverkiezingscampagne. Dat deed hij in Florida, een van de cruciale staten die hij nodig heeft om weer vier jaar in het Witte Huis te komen. De peilingen zijn nu niet zo positief voor Trump, maar goed de weg is nog lang, de verkiezingen vinden pas plaats in november 2020. Zo’n aftrap van de campagne is natuurlijk een belangrijk moment en het is dan ook heel interessant om eens te kijken hoe die er uit ziet. Het is altijd slim om je bij het duiden van zo’n horoscoop voor te stellen dat je als “hofastroloog” een electie had kunnen maken, wat had je dan graag sterk gezien? Klik op de link hieronder om de horoscoop van het begin van de Trump-campagne te kunnen bekijken.

KICK-OFF HERVERKIEZING

Het eerste waar je op zou letten is de essentie van een verkiezing, het volk moet van je houden. De positie van de Maan, de algemene significator van het volk, is dus heel erg belangrijk, en dan wil je natuurlijk vooral positieve recepties zien met Heer 1, de kandidaat. Die Heer 1 is Jupiter die in eigen teken wel sterk staat, maar geleidelijk bij de ascendant weg loopt en in het twaalfde huis van de onzichtbaarheid verdwijnt. Het twaalfde huis staat ook voor de domme dingen waarmee je jezelf kunt schaden en dat is bij de toch al zo impulsieve Trump niet zo goed. Maar wat wil de Maan het volk, dat het nu een keer voor het zeggen heeft? Die Maan staat er opvallend slecht bij in zijn vernietiging in Steenbok conjunct de remmende Zuidknoop en conjunct Saturnus. Tevreden is het dus niet. Maar het belangrijkste is dat de Maan in Steenbok in het teken staat waar Jupiter in val staat, wat wil zeggen dat het volk niet van Jupiter/ Heer 1 houdt en Heer 1 dat is in deze context Donald Trump.

HERVERKIEZING TRUMP

Zonsondergang

Ook de huisheren uit de radix van Trump zijn van belang bij het duiden van deze horoscoop. Zijn radixheer 1 is de Zon, de algemene signficator van het koningschap, en die staat er niet zo goed bij. De eerste campagne-bijeenkomst begon namelijk om acht uur ’s avonds op het moment dat de Zon nog net boven de horizon stond. Dat wil zeggen dat het grote licht op het punt staat onder de horizon te verdwijnen en dat wil je als Trump natuurlijk niet! Bovendien staat de Zon zo in het huis van de ander, in de macht van de ander, en dat is ook niet echt de bedoeling zou je zeggen.

Zowel in de electie als in de radix is Venus Heer 10, naast Heer 1 in deze context de belangrijkste huisheer, Venus staat op de koninklijke Aldebaran en via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0 ° Kreeft- ° Steenbok) op de krachtige Noordknoop. Eindelijk een sterke positie, maar Heer 10 is wel in oppositie met de Maan-Saturnus-Zuidknoop conjunctie (weer dat ontevreden volk) die zeker een deel van de kracht van Heer 10 weg neemt. Deze beginhoroscoop ziet er niet zo heel kansrijk uit en dat lijkt het idee te weerspiegelen dat Trump niet herkozen kan worden.

De mislukte zwemtocht

Vorige week werd op deze blog de horoscoop van de tocht van openwaterzwemmer Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden bekeken. Van der Weijden voltooide vorig weekend deze onmogelijk lijkende tocht, een grote prestatie die veel aandacht kreeg, ook omdat hij hiermee geld voor onderzoek naar kanker wilde inzamelen. Olympisch kampioen Van der Weijden kreeg zelf ooit kanker en sinds zijn genezing heeft hij zich op de fondsenwerving gestort, ook omdat hij zich schuldig voelt dat hij het mocht overleven maar anderen niet. De geslaagde tocht dit jaar was een tweede poging, vorig jaar moest Van der Weijden opgeven en het is natuurlijk uitermate interessant om de horoscoop van deze mislukte poging te vergelijken met die van de vorige week besproken geslaagde tocht.

ELFSTEDENZWEMTOCHT 2018

Klik op de link hierboven om de horoscoop van het begin van de zwemtocht in 2018 te kunnen zien. Wat meteen op valt in deze horoscoop, is de knopenas die op de Asc/Desc –as ligt met de Noordknoop op de Ascendant. Dat lijkt uitermate gunstig omdat de Noordknoop kan worden gezien als een soort expansieve super-Jupiter, die veel kracht en succes geeft. Dat is in ieder geval een positieve indicatie waar, zoals we zullen zien toch wel wat haken en ogen aan zitten. Minder is de ster waar de Noordknoop én de Ascendant op vallen, dat is Praesepe, de tweede Algol, een zeer kwaadaardige ster die zorgt voor mislukking en versplintering. Praesepe symboliseert de resten van de door Hercules verpletterde Kreeft en dat is niet zo positief. Je zou hier niet een waterdier willen zien dat gedood wordt (na het opgeven  vanwege uitputting zag Van Der Weijden er wel een beetje uit als een verpletterde kreeft).

Pas op de plaats

Wat de sterren betreft, valt het verder een beetje tegen, in de horoscoop van de geslaagde tocht van vorig weekend, stonden de zeer sterke Pollux en Procyon op belangrijke posities, in deze horoscoop zijn geen vergelijkbaar krachtige sterren te zien. Ook Mars die als algemene significator voor sportieve inspanningen van belang is, heeft niet al te veel te bieden. Mars staat weliswaar essentieel sterk in zijn verhoging, maar die kracht kan helemaal niet naar buiten komen. Want de rode planeet van de strijders is net omgekeerd, loopt nu retrograde maar staat nog bijna stil! Dar schiet je letterlijk weinig mee op waar nog bij komt dat Mars in het verzwakkende zesde huis van tegenslag en ziekte staat (hij moest opgeven wegens zijn gevaarlijk verzwakte fysieke toestand).

Maanspiegelingen

In de horoscoop van de geslaagde tocht staat Mars weliswaar in zijn val (maar wel in een waterteken en op de juiste plaats dus in deze context) , maar ook in het negende huis van lange tochten en op de zeer sterke koninklijke Pollux conjunct Mercurius op de ook zeer sterke Procyon. Dat is toch wel een heel ander verhaal. Wat de Maan betreft, die wel een grote rol moet spelen bij activititeiten in  het water is er een zeer opmerkelijke tegenstelling tussen de twee horoscopen. In de horoscoop van de geslaagde zwemtocht van dit jaar staat de Maan via antiscion (posities gespiegeld in de as 0 ° Kreeft – 0 ° Steenbok) op de ascendant  en dus werkt “het water” in het voordeel van de tocht. In de horoscoop van de mislukte tocht van vorig jaar staat de Maan, ook weer via antiscion, op de descendant. Dat wil zeggen dat “het water” tegen hem werkt! Ook staat de Maan op de remmende, vertragende Zuidknoop  wat het er niet beter op maakt.

MAARTEN VD WEIJDEN

De Zuidknoop is ook nog eens het punt waar de Lichten (Maan en Zon) kunnen doven (in een eclips) en dat is hoe je het ook wilt bekijken ongunstig. Daar komt nog bij dat de Maan – “het water” waar hij voortdurend mee te maken heeft – zich van zijn minst plezierige kant laat zien, de Maan staat in zijn val in Schorpioen. Het verschil tussen de twee Manen is een heel mooi symbool van het verschil tussen de tochten: waar hij vorig jaar nog niet bij kon (Maan tegenover hem op de descendant), lag dit jaar wel voor het grijpen (Maan naar de Ascendant).

Maarten, de held

Vorige jaar moest hij opgeven, maar dit jaar was lange-afstandszwemmer Maarten van der Weijden beter voorbereid en zwom hij de hele Friese Elfstedentocht van 200 kilometer uit om geld voor kankeronderzoek in te zamelen. Van der Weijden, Olympisch kampioen en wereldkampioen zwemmen in open water, overleefde zelf een ernstige vorm van kanker en sindsdien probeert hij zoveel mogelijk fondsen bijeen te brengen voor onderzoek naar de ziekte. Schuldgevoel dat hij het overleefd heeft en vele anderen niet, is daarbij een belangrijk motief en dat raakt velen, langs de Elfsteden- zwemroute die hij afgelopen weekend aflegde, had zich een grote menigte verzameld om de zwemmer toe te juichen en soms ook een stukje mee zwemmen.

MAARTEN VD WEIJDEN

Helaas zijn de geboortegegeven van Van der Weijden niet bekend, maar de tijdstippen dat hij dit jaar en vorig jaar aan zijn monstertocht begon zijn wel te achterhalen. Nu is het altijd slim om dat soort horoscopen te bekijken vanuit het perspectief van een electie omdat je dan een duidelijk beeld krijgt van de sterke en de zwakke kanten van de horoscoop. Je vraagt je dan af wat je zelf, als je een gunstig tijdstip voor het begin van de tocht zou hebben kunnen kiezen, sterk zou maken en wat je absoluut zou vermijden. Er zitten wel wat beperkingen aan zo’n duiding want we kennen de radix van Van der Weijden niet en dat is natuurlijk wel belangrijke informatie. Als je een electie maakt, zul je bijvoorbeeld altijd proberen om Heer 1 uit de radix ook  sterk te maken.

ELFSTEDENZWEMTOCHT

Met die beperkingen in het achterhoofd, is het toch interessant om de horoscoop van de start van zijn geslaagde zwemtocht van afgelopen weekend te bekijken, klik op de link hierboven om deze horoscoop te kunnen zien. Heer 1 in deze horoscoop van het begin van de tocht, is Mars die in het Waterteken Kreeft staat, wat natuurlijk een heldere weerspiegeling is van wat er gebeurde. Mars heeft met sport te maken, maar de planeet van de krijgers en de strijd staat niet sterk in Kreeft waar hij zijn val heeft.  Dat zou je in een electie proberen te vermijden, maar het laat wel zien wat het is, een behoorlijk onmogelijke en extreme tocht, dus heb je wel behoorlijk wat compensatie nodig om het tot een goed einde te brengen.

Mars staat in het negende huis van de verre reizen en ook dat weerspiegelt de lange tocht, maar de grote kracht komt van de vaste ster waar Heer 1 op staat, dat is de koninklijke Pollux , de onsterfelijke helft van de Tweelingen, een krachtpatser van jewelste die niet voor niets ook wel Hercules wordt genoemd, niet gek. Mars staat conjunct Mercurius, algemeen significator van bewegingen en Mercurius staat Procyon, de zeer heldere hoofdster van de Kleine Hond die veel succes schenkt en vaak tegen gevestigde autoriteiten of situaties in gaat. Een uitermate krachtige veelbelovende conjunctie, al zou je de oppositie met Pluto in een electie liever vermijden, dan wordt het al te snel een strijd op leven en dood.

De Geit-vis en de dood

Voor wateractiviteiten is natuurlijk ook de Maan belangrijk en via antiscion (positie gespiegeld in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok) staat de Maan precies op de ascendant, heel fijn. De Maan heeft een lage snelheid en staat in een vast teken, en ook dat is precies wat we nodig hebben. De ster die met de Maan verbonden is, al moeten we de gebruikelijk orb daarvoor ietsje oprekken is Castra, een ster uit de Steenbok of wel de Geit-vis. Het verhaal van de Steenbok is dat dat van de bosgod Pan die plots oog in oog komt met de dood Typhon en zich in een vis verandert om te ontsnappen. Dat geeft wel heel helder het motief van de hele zwemtocht weer!! Heer 10 tenslotte, ook altijd belangrijk voor zo’n publieke activiteit, staat op zeer heldere  Betelgeuze, de hoofdster van Orion de machtige Jager. Al met al, is er dus voldoende compensatie voor de zwakke punten om het succesvol af te ronden, volgende week zullen we kijken naar de horoscoop van de mislukte zwemtocht van vorig jaar want uit vergelijkingen valt nog altijd veel te leren.

 

Rode 007 ‘s

Kort geleden verscheen opmerkelijk biografie van de hand van Ruslandkenner Owen Matthews over de communistische “James Bond” Richard Sorge. Sorge was een kind van een Russische vader en een Duitse moeder en diende uit volledige overtuiging de Sovjet-Unie in de oorlogsjaren als spion in het Verre Oosten. Hij was zeer charmant, rokkenjager, alcoholist, spitsvondig, roekeloos en uitermate effectief en je kunt hem dus zien als een soort rode 007, Ian Fleming de schepper van James Bond was zelf in de oorlogsjaren actief in de geheime dienst, dus hij wist hoe het er daar toe ging. Helaas, helaas van Richard Sorge zijn geen betrouwbare geboortegegevens beschikbaar, maar wel van een vergelijkbare figuur in het Westen Kim Philby, als pro-Sovjet super-mol in de Engelse geheime dienst verantwoordelijk voor de dood van honderden westerse agenten.

KIM PHILBY

Klik op de link hierboven om de radix van Philby te kunnen bekijken. Philby behoorde tot een groep spionnen die de Cambridge Five werd genoemd omdat de leden van deze groep tijdens hun studie in Cambridge in de jaren’ 30  in de ban van het Marxisme kwamen. De Russische geheime dienst hield Cambridge, waar immers de Engelse fine fleure studeerde, goed in de gaten en het duurde niet lang  voor de marxistische studenten bij de Russen in beeld kwamen. Typisch genoeg waren ze afkomstige uit gegoede families maar ze zagen het marxisme als de enige kans om de wereld te redden van het kwaad van de fascistische dictators. De ene duisternis drijft mensen in de armen van de andere  duisternis, iets wat nu ook weer gaande door de wereldwijde polarisering. Verdeel en heers, weet de duivel al sinds de appel.

Algol in drievoud

In de horoscoop van Philby, de beroemdste en dodelijkste van de Cambridge Five, is direct te zien dat hem meer dan een doorsnee-leven gegeven zal worden. Er is een drievoudige Algol-stand te zien, de Ascendant, de Maan en Mars staan op de bloeddorstige koppensneller en massamoordenaar onder de sterren. Je kunt wel zeggen dat Algol zich heeft laten zien in dit leven, door zijn activiteiten vonden honderden agenten de dood en Philby paste daarmee natuurlijk ook heel  goed bij het stalinistische Rusland. Algol doet je je hoofd  verliezen, maar Medusa waarvan Algol de met slangen bezette kop van is, kan zich ook met en verleidelijke glamour laten zien. Ook dat was er natuurlijk ,de charmante uperclass Brit was in wezen een duivelse moordenaar bezeten van een totalitaire ideologie waardoor hij voor niets terug deinsde. Van iemand met een drievoudige Algol kun je maar beter afstand houden.

Rokkenjager

De uiterlijke schone schijn,  zie je ook duidelijk terug in de planeet op de descendant, Venus / Heer 1 in zijn vernietiging, die dus de slechtste kant van de benefic zal tonen, verleidelijke charme. Venus/ Heer 1 is Philby zelf en Venus is in sterke wederzijdse receptie met Mars / Heer 7 de ander. Venus en Mars symboliseren het liefdespaar en dan vooral  de erotische kant, dus ja rokkenjager dat klopt wel vooral omdat Venus en Mars allebei in vernietiging staan, zo gewonnen zo geronnen. Mars is ook de rode planeet wat zich onder meer in zijn sympathie voor de klassenstrijd uitte, maar ook Heer van het twaalfde huis van geheimen en zelfdestructie. Philby was niet alleen spion, wat nog eens benadrukt wordt door Heer 10 van het beroep in het twaalfde huis, maar ook alcoholist. Dat komt wel vaker voor en astrologisch is dat begrijpelijk, verslavingen en geheimen zijn beiden verbonden met het twaalfde huis.

Postzegel

De Maan  essentieel sterk in verhoging op de ascendant zal verder bijdragen aan het charmante imago, de Maan weet immers heel goed hoe soepel mee te vloeien met de ander. Maar ook hier wordt de kracht van de  gevoelige Maan direct weer ondermijnd door de alom aanwezig Algol (moorddadigheid) en Mars (agressie) in vernietiging zo dichtbij.

                                        KIM PHILBY

De Firdaria, de heerser van langere periodes in het leven,  zijn zoals vaak glashelder. Als hij in de loop van WO-2 hoofd van de Britse contra-spionage wordt, is de Firdar van die sterke Maan conjunct Heer 12 op Algol net begonnen. De Maan is zijn sterkste planeet. Philby zet zijn duistere, moorddadige werk voort onder de Firdar van Saturnus (Heer 10 in het twaalfde huis ), eind jaren’ 50 verlaat hij gedecoreerd de dienst en wordt journalist in het Midden-Oosten. Als zijn Jupiter-Firdar in 1963  begint, komt zijn rol uit en vlucht hij naar de Sovjet-Unie. Hij krijgt een riant apartement in Moskou en een ruime uitkering, maar het is een gouden kooi (Jupiter is Heer 8 ) , hij is eenzaam en zijn verslaving krijgt meer dan ooit vat op hem. De diepe Algol-treurnis in dit leven wordt wel het beste uitgedrukt door zijn beeltenis op de postzegel waarmee de Sovjets hun super-mol eerden.

De grootste invasie ooit

 

De groots opgezette herdenkingen van de invasie in Normandië in 1944 waren prominent in het nieuws de afgelopen week. Het is 75 jaar geleden dat de aanval op het Derde Rijk werd ingezet die uiteindelijk zou leiden tot de val van de demonische heerschappij van de Nazi’s. De horoscoop van nazi-Duitsland zou in dat verband het bekijken waard zijn, maar de aloude vraag doemt dan weer op, welke horoscoop nemen we? Er zijn diverse mogelijkheden, maar omdat het om een relatief recente gebeurtenis gaat, zijn er exacte tijden bekend en een heel symbolisch tijdstip is het moment dat Hitler werd beëdigd als kanselier, wat de volgende horoscoop op levert (klik op de link hieronder om de horoscoop te kunnen bekijken).

NAZI-DUITSLAND

Dit is de horoscoop van de officiële vestiging van zijn macht en het begin van de totale nazificatie van Duitsland. De horoscoop lijkt die realiteit ook goed te weerspiegelen, want op de ascendant komen we direct een oude bekende tegen: Algol! De meest kwaadaardige ster aan het uitspansel, die we zo vaak tegenkomen in de mundane astrologie, de koppensneller en de massamoordenaar. Zoals bekend is Algol de Kop van Medusa, die in plaats van haren slangen heeft, de slangen zijn het symbool van de begeertes die het denken dus volledig beheersen. Een goed beeld van een van de meest duistere regimes die de wereld ooit heeft gezien, de ascendant is de meest prominente plaats van de hele horoscoop, een ster die daar op staat is van eminent belang.

Het Noodlot

Maar er is meer op de hoeken te zien, op het MC bevindt zich Terebellum, een met het blote oog nauwelijks zichtbaar sterretjes dat toch een grote invloed kan hebben. Terebellum is aan van de drie noodlotssterren en dat behoeft denk ik geen uitleg, vaak brengt Terebellum gebeurtenissen waarvoor al een tijdlang werd gevreesd.  De heerser van het tiende huis is Saturnus die heel sterk staat in zijn eigen vaste teken, maar ook zeer sterk verbonden is met de Zon een paar graden verderop. De Zon, het symbool van de leider, is in Waterman in zijn vernietiging en laat zich dus van zijn slechtst mogelijk kant zien, dat is het Füherprincipe. Satunus /Heer 10 wordt niet verzwakt door de verbranding omdat Saturnus in eigen teken staat en dus via dispositie ook macht heeft over de Zon, zo krijg je eerder een soort wederzijdse versterking, wat de hele situatie goed beschrijft.

Venus is als Heer 1 ook erg belangrijk en met de gebruikelijke vijf graden ob voor een cusp staat Heer 1 nog op het MC wat de hele kracht van de machtsuitoefening groter maakt. Dat word versterkt door de oppositie van Heer 1 met Pluto die je als een mythisch thema kunt duiden. De Heer van het Dodenrijk die plots opduikt om zijn duistere werk te doen is immers ook heel toepasselijk, wat nog eens benadrukt wordt door het Pars Fortunae dat er vlak bij staat. Het PF geeft de grote honger aan, er dus een honger naar sinistere, overdonderende acties, dat kun je wel zeggen ja. Het is opvallend dat Heer 10 / Saturnus via antiscion (planeetpositie gespiegeld in  de as 0 ° Kreeft – 0° Steenbok ) op de descendant valt. Op een indirecte manier (antiscion) werkt de macht (Saturnus) tegen het land zelf (Ascendant) , wat ook zo was, het was vaak het onvoorspelbare grillige gedrag van Hitler zelf dat Duitsland grote verliezen bezorgde.

Kerende kansen

Deze horoscoop lijkt dus behoorlijk effectief te zijn, maar wat zien we op het moment dat de kansen keren en Duitsland zijn ondergang tegemoet gaat? Ook dat liegt er niet om, even voor de invasie is er een progressieve Volle Maan geweest, altijd een moment van grote verandering die met crisis gepaard gaat.

PROGRESSIES INVASIE

De Asc/Desc –as laat een vergelijkbaar beeld zien, deze as loopt over de zeer martiale as van de koninklijke vaste sterren Aldebaran en Antares, allebei intens rood van kleur. Dat geeft de intensievere strijd aan die vanaf dat moment steeds dichter bij Berlijn zal komen en uiteindelijk tot de ondergang van het sinistere nazi-rijk zal leiden.

 

                               INVASIE NORMANDIE