In deze stille dagen tussen Kerst en Nieuwjaar is het passend om de actualiteit even te laten voor wat hij is en aandacht te besteden aan de ster die heel sterk bij deze tijd past: Fom al Hut. Deze ster is beter bekend als Fomalhout en het is de hoofdster van de Zuidelijke Vis. Het is een hele heldere ster van de eerste magnitude en traditioneel maakt Fomalhout deel uit van het kosmische kruis Aldebaran-Antares-Regulus-Fomalhout. Deze sterren markeerden ooit, lang geleden, het begin van de seizoenen maar ze zijn sindsdien door de precessie verschoven, Fomalhout staat nu op de vierde graad Vissen. Toch wordt de betekenis nog ontleend aan zijn positie in het kosmische kruis, Fomalhout is de ster van het wintersolstitium. Daarom kun je de ster ook zien als de ster van Kerst, er wordt licht geboren terwijl de uiterlijke activiteit op het laagste pitje staat.

Bij die symboliek van de seizoenscyclus sluit de betekenis van de Wachter van het Zuiden, zoals de ster ook genoemd wordt, precies aan. De andere drie sterren van het kosmische kruis zijn koninklijk wat wil zeggen dat ze groot succes in de wereld schenken. Fomalhout is daarop de uitzondering als ster van het zwakke winterlicht, wordt hij niet als koninklijk gezien en hij schenkt dus geen opmerkelijke grote successen. De constellatie waar Fomalhout deel van uitmaakt is de Zuidelijke Vis, die hieronder afgebeeld is.

Deze Zuidelijke Vis maakt geen deel uit van de Vissen, de zodiakale constellatie die verbonden is met het laatste teken van de dierenriem. Maar de symboliek van de vis wijst natuurlijk wel op een verwantschap. De vis is traditioneel is het symbool van het hogere bewustzijn, van de goddelijke dimensie. In de bijbel spelen vissen, vissers en waterdaarom ook een hele grote rol. Jezus loopt over het water, kalmeert het water en een deel van de apostelen is visser van beroep. De vis is bovendien het lichtende positieve tegenbeeld van de walvis of het vernietigende zeemonster, dat ook als constellatie aan de hemel te vinden is. De sleutel tot al deze symboliek is de betekenis van het water als beeld van de begeerte. Alleen als de voortrazende, nooit verzadigde begeerte naar aardse zaken (meestal deze drie: macht, sex en geld) gekalmeerd en overstegen wordt, komt er rust en ruimte voor iets nobelers, iets hoger dan de jacht op bevrediging van de ego-behoeftes. De vis die zich onbekommerd door het water beweegt, is dus de Meester van het Water, van de begeerte en het symbool van de rust die ontstaat als de begeerte ( wat meer) onder controle is. Daarom heet Jezus ook letterlijk Ichtus de Vis en daarom wandelt Hij over het water. Het Zeemonster of de Walvis, Cetus in het Latijn, is als constellatie het tegenbeeld van de Vis,  Cetus is als het ware de geconcentreerde samenballing van de begeertes en veroorzaakt daarom grote chaos en ellende. De Walvis is op weg om de prinses te verslinden wat er op wijst dat het tomeloos woeden van de begeerte de ziel (de prinses) op zal slokken. De ziel is de openheid voor iets meer dan aardse, stoffelijke zaken.

Er is ook een belangrijk onderscheid tussen zout en zoet water in dat verband, het zoute water is het symbool van de ongetemd woedende begeerte, zoet water is drinkbaar en dus begeerte die (meer) onder controle is. In het plaatje van de Zuidelijke Vis is dat goed te zien. Het water dat in de Mond van de Vis stroomt, is afkomstig uit de kruik van de Waterman. In deze kruik zit zoet, gezuiverd water. Dit is het enige zoete water dat in de constellaties en tekens te vinden is en dus is het heel bijzonder. Deze gezuiverde begeerte stroomt in de Mond van de Vis en is daarom voedsel voor de geboorte van iets nobelers, voor de verbinding met het “hogere”, dat door de Vis wordt gesymboliseerd. De Waterman is dus de voorbereidingsfase voor de geboorte van het licht met Ichtus.

Daarmee zijn we terug bij Kerst, bij het wintersolstitium, de betekenis van Fomalhout als Kerstster en de terugkeer van het licht. Op basis van het begrip van deze symboliek kan Fomalhout geduid worden. De ster keert zich af van wereldse activiteit en in de stilte van de winter kan iets hogers geboren worden. Dus geeft ster in de praktijk een sterk idealiserend, soms bijna onwerelds karakter. Bedenk wel dat dit in de meeste gevallen niet direct “spiritueel” zal zijn maar een meer nuchtere uitwerking zal hebben op een wat minder verheven vlak.Maar het idealiserende zal er zijn.

In mijn boek Vaste sterren in de horoscoop – Mythologie Maanhuizen en Constellaties (Boekscout, Baarn, 2013) vindt u veel meer informatie over de symboliek en de uitwerking van sterren en constellaties. Dit boek is een van de weinige bronnen van informatie over de sterren.

Vanaf volgende week donderdag zal de actualiteit weer centraal staan op deze blog , zoals u gewend bent, met iedere donderdag het hele jaar lang een kakelverse post.

Voor nu wenst Pegasus  Advies u een gelukkig en gezond 2015!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *