Het ongeluk van Friso

Op het MC van de horoscoop van prins Friso staat een ster die je stil maakt. Het is Castor een van de beroemde Tweelingen Castor en Pollux en Castor is zoals bekend de sterfelijke helft van het broederpaar die het onderspit delft in de strijd. Het is de ster op het MC dus geeft dit het thema aan waar Friso publiekelijk om bekend is en dat is zo toepasselijk dat je er zoals gezegd stil van wordt. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen met Castor op het MC een ernstig ongeluk zal krijgen het thema van Castor en de Tweelingen moet breder worden geduid maar ook in die zin is het heel toepasselijk. Castor heeft namelijk een sterke broer die “wint”, het is Willem-Alexander die de troon erft en dat is altijd bepalend geweest voor zijn publieke positie (MC).  Dat Friso het waarschijnlijk helemaal niet zo erg vond dat de troon op het bordje van zijn broer lag, is een tweede, de toepasselijkheid van de symboliek van Castor wordt er niet minder om.

Friso stond als we de berichten mogen geloven bekend als “‘dare devil” als iemand die graag de kick van het grote risico opzocht. In de horoscoop is daarvoor zeker bevestiging te vinden. In het eerste huis en dus bepalend voor zijn gedrag staat een Venus / Mercurius-conjunctie die er op het eerste gezicht overigens niet zo heel ruig uit ziet. Venus is immers niet bepaald de planeet van de wilde ondoordachte actie en Venus staat nog eens heel goed in eigen teken ook. Maar bij nader onderzoek blijkt deze ogenschijnlijk zo onschuldige conjunctie toch wat meer sinistere kanten te hebben. Ten eerste is er de oppositie met die vreselijke Saturnus in Ram in vernietiging in het zevende huis die ook nog eens retrograde is, slechter kan je het niet krijgen. Deze Saturnus zal geen enkele beteugeling of inperking accepteren en dat de Grote Malefic op de ster Baten Kaitos staat, maakt de zaken er niet beter op, Baten Kaitos is de Buik van het Zeemonster sterk verbonden met ongelukken en een van de weinige sterren met een zuivere Saturnusnatuur. Het beschrijft bijna letterlijk wat hem gebeurd is, het opgeslokt worden door het Zeemonster.Ten tweede is er de oppositie met de andere malefic Mars via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de Kreeft/ Steenbok-as), Mars heeft geen essentiële waardigheid en werkt dus behoorlijk venijnig uit. Dat wordt nog eens zeer versterkt door de zeer krachtige wederzijdse negatieve receptie tussen Venus (heer 1, Friso zelf) en Mars die laat zien dat Mars hem zeer grote schade zal toe brengen. Een derde factor is het feit dat Mercurius, die zo nauw verbonden is met Venus-Friso, heerser van het twaalfde huis is en dus een element van zelfdestructie met zich mee brengt, van domme acties. Al met al kan deze belangrijke conjunctie worden geduid als een impulsieve neiging tot wilde actie (Mars) om alle grenzen te overschrijden (Saturnus vernietigd ) en daarbij zichzelf grote schade toe te brengen ( Baten Kaitos en Mercurius als heer 12). Dat Venus ook nog de dodende planeet is, de zogenaamde anareta, als heerser van het achtste huis maakt deze hele stand nog dreigender.

Klik op de onderstaande link om de horoscoop te zien (25-9-1968, Asc 14.53 Weegschaal, 8:48 MEZT, Utrecht).

PRINS FRISO

Er is dus in de horoscoop van Friso een sterke neiging tot gevaar en de progressies ten tijde van het ongeluk laten zien dat hij misschien dat jaar beter wat voorzichtiger had kunnen zijn. Het progressieve MC staat exact op de hierboven besproken Mars en activeert dus heel nadrukkelijk de zo gevaarlijke “dare devil” constructie. Dat gaat dus om een aspect via antiscion, maar antiscia worden altijd actief rond dramatische keerpunten. Ze zijn namelijk innerlijk verbonden met de Knopenas. Dat zou al genoeg zijn om extra op te letten, maar als je ziet dat dan ook nog de progressieve Zon en de progressieve Ascendant over de Zuidschaal bewegen is het echt tijd om binnen te blijven! De Zuidschaal is de zeer krachtige Zuidelijke Schorpioensklauw die je de Vereffenaar zou kunnen noemen, het is de kosmische Dirty Harry. Het is een van de meest kwaadaardige sterren aan het uitspansel en heel sterk verbonden met ongelukken en ernstige ziektes. Als je je bedenkt dat de Schorpioen het beest was dat door de goden werd gezonden om af te rekenen met de overmoedige Orion is buiten de piste skiën zonder veiligheidsmaatregelen bij lawinegevaar niet echt een goed idee. Volgende week kijken we naar de solaar en de lunaar ten tijde van het ongeluk.

PROGRESSIES FRISO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie