Joost Zwagerman: aartsmelancholicus

Kort geleden werd Nederland opgeschrikt door het bericht dat een van de meest bekende en meest succesvolle moderne schrijvers van het land een einde aan zijn leven had gemaakt. Joost Zwagerman, die in 1989 flamboyant doorbrak met zijn roman “Gimmick”, leed aan diepe depressies en kon het niet meer opbrengen om verder te leven. Als je de onderstaande foto van Zwagerman bekijkt, dringt het sterke vermoeden zich op dat we hier te doen hebben met een aarts-melancholicus, iemand met een behoorlijke overdosis aarde of zwarte gal in zijn constitutie. Typisch voor uitgesproken melancholici is de nadruk op de ‘lengte-as”, ze zijn vaak lang, smal en mager met langgerekte lijnen in het gezicht.

JOOST ZWAGERMAN

Het vermoeden dat Zwagerman constitutioneel sterk zwartgallig was, wordt bevestigd door zijn horoscoop. In de klassiek-astrologische analyse wordt het temperament altijd als eerste bepaald, het is de eerste stap in de hele horoscoopduiding. Het temperament beschrijft de basale gedragslijn, maar het is meer dan psychologie, het bepaalt ook de algemene lichaamsbouw. Met een beetje training kun je dus aan het uiterlijk zien welk temperament iemand heeft, vooral als dat temperament uitgesproken is. Uitgesproken wordt een temperament als van de vijf factoren (iedere factor geeft een element aan) die je gebruikt om het temperament te bepalen, er drie of meer hetzelfde element aan het totaalplaatje bijdragen. In dat geval is de constitutie stevig uit balans en zijn meer psychologische en fysieke problemen te verwachten. Bij Zwagerman zien we een extreme onbalans van drie maal zwarte gal en twee maal flegma! Klik op de link hieronder om de  radix van Joost Zwagerman te kunnen zien.

(In mijn boek “‘Klassieke Medische Astrologie” wordt in Hoofdstuk 12 de methode om het temperament te bepalen uitgelegd).

JOOST ZWAGERMAN

Drie maal zwarte gal en twee maal flegma wil zeggen dat Zwagerman niet alleen sterk tot melancholie neigde, het wil ook zeggen dat de warme elementen vuur en lucht totaal ontbreken! Hij heeft geen enkele energie om zich aan zijn extreem koude flegmatisch- zwartgallige basistoestand te ontworstelen. Dat betekent dat hij een dieet had moeten volgen met sterk verwarmende voeding en kruiden om meer basis-balans te brengen. Een zo extreem koude, ongebalanceerde constitutie is de speelbal van allerlei kwalen, psychisch dan wel lichamelijk.

Het schrijverschap van Zwagerman is verder duidelijk in de radix te zien. Mercurius de planeet van het schrijven, Heer 1 (hijzelf) en Heer 10 (loopbaan), staat in het luchtteken Waterman in het vijfde huis van creativiteit. In deze nachthoroscoop heeft Mercurius ‘tripliciteitswaardigheid” en dus kwaliteit, Zwagerman weet hoe je iets moet formuleren. Deze artistieke Mercurius staat op Altair, de hoofdster van de Adelaar, die als zeer heldere ster van de eerste magnitude bijdraagt aan succes en een grote bevlogenheid geeft. Dat wordt nog eens versterkt door Saturnus, zijn horoscoopheer ofwel zijn grote talent, die ook Heer 5 van creativiteit is. Zwagerman beperkte zich niet tot de literatuur, hij was ook een fervent en aanstekelijk kunstliefhebber en -criticus. Voor sterk zwartgallige types is de kunst vaak een effectieve uitlaatklep, de  overmaat  aan zwarte gal in het systeem wordt er zo letterlijk uit-gedrukt (“ex-pressie”) en afgevoerd in de vorm van concrete producten. Zo kan de melancholicus afstand nemen van de donkere massa zwarte gal door deze buiten zichzelf te plaatsen.

Het Pars Fortunae, de zielswens, ook wel het Arabische Punt van de Honger genoemd, staat in het tiende huis onder dispositie van de Maan. Zijn zielshonger gaat dus sterk uit naar succes (tiende huis) en erkenning (Maan is Heer 11 als de vruchten van je werk). Het Arabische Punt van de Roeping (je “droombaan”) staat in de laatste graad Vissen in het zevende huis. Zijn ideale baan is dus om aan anderen (Huis 7) iets over te brengen, dat te maken heeft met kennis (Jupiter als dispositor) en met kunst (Venus is dispositor van het Pars van Roeping via zijn  verhoging in Vissen). Zijn tv-colleges over de moderne kunst waren dus een vervulling van zijn roeping.

SOLAARZWAGERMAN

Dat het dit jaar moeilijk zou worden, springt direct in het oog in de solaar. De melancholische Saturnus domineert het jaar vanaf de descendant. Aan het al zo zwartgallige temperament, zal nog meer melancholie worden toegevoegd. De Ascendant staat bovendien in de Pleiaden, de Nevel der Tranen en vanaf het MC heeft de Zon heel veel invloed. Dat lijkt misschien positief maar de Zon is in de radix Heer 12 van eenzaamheid, wanhoop en zelfdestructie. De negatieve betekenis wordt nog eens versterkt door het feit dat het solaar-MC op de extreem beperkende radix-Zuidknoop valt, de Zuidknoop is ook de uitgang uit het leven.

De Maan is in een solaar altijd wat extra aandacht waard als het Licht, dat niet automatisch op dezelfde plek als in de radix staat. Het tweede Licht bevindt zich in huis 8 van de dood en staat op het punt naar zijn vernietiging in Steenbok te gaan! Alles wijst in deze solaar op een zeer problematisch jaar met sterk verhoogde melancholie. Het was dus zaak geweest een consequent anti-melancholisch dieet door te voeren, een steen tegen zwarte gal te dragen (bv. een lapis lazuli) en kruidenessences tegen depressie te nemen (bv. Sint-Janskruid). Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

melancholiker

Het melancholieke temperament

Geef een reactie