Issur Danielovitsj Demsky


Afgelopen week overleed Kirk Douglas, een van de grote Hollywood-legendes die maar liefst 103 jaar oud is geworden. Kirk Douglas, inderdaad de vader van acteur Michael Douglas, was de zoon van arme Russisch-Joodse immigranten en belichaamt met zijn grote succes dus de Amerikaanse droom. Amerika als het land van de onbeperkte mogelijkheden, voor sommigen bestaat het echt. De arme immigrantenzoon Issur Danieloevitsj Demsky werd de grote, gevierde Hollywood-ster Kirk Douglas en zijn zoon is hard op weg het familiesucces voort te zetten. In zijn horoscoop moeten wel een aantal buitengewoon interessante standen te zien zijn, klik op de download-knop om de radix van Kirk Douglas te kunnen bekijken.

We mogen verwachten dat er wat opvallends te zien zal zijn rond het vierde huis met het oog op zijn arme jeugd. Op dat punt is er inderdaad behoorlijk wat spanning te zien, Algol staat op het IC dat de familiewortel beschrijft en Algol is de meest kwaadaardige ster aan het uitspansel. Venus is de heerser van het vierde huis en deze Heer 4 staat uiterst zwak vernietigd in Schorpioen op de Zuidschaal, de Klauw van de Schorpioen die je meedogenloos afknijpt. Je kunt dus wel zeggen dat het er moeilijk bij staat, Heer 4 staat ook in het negende huis van het buitenland, wat laat zien dat zijn ouders immigranten waren. Je kunt heel vaak zoals in dit geval, de situatie in het gezin waarin iemand opgroeide op een heldere manier beschrijven. Dat wil dus ook zeggen dat hoe “’slecht”het gezin ook was waarin je op groeide, het nooit domme pech is, anders zou het niet in de horoscoop te zien zijn. Hoe het ook was , het hoort bij jouw leven.

Net zo waar is het dat je familie-achtergrond een belangrijke rol speelt in je leven, maar dat deze niet bepalend is. Er zijn twaalf huizen in de horoscoop en daar is het vierde er maar een van. Mensen kunnen een moeilijke familie-achtergond totaal ontgroeien, je bent je familie niet, zoals de horoscoop van Issur Demsky laat zien. Want op andere punten in zijn horoscoop zien we het succespotentieel, op markante punten staan maar liefst vier krachtige vaste sterren uit de elite van de sterren van de eerste magnitude. Op het MC  de succesvolle Agena uit de Centaur, op de Ascendant de bevlogen Altair uit de Adelaar (Mars-Jupiter) , op de Maan de zeer voortvarende Capella (Mars -Mercurius) uit de Wagenmenner en op de cusp van het vijde huis, relevant voor de creatieve beroepen, Rigel uit Orion de Jager (Jupiter-Mars).

Krachtige vaste sterren op belangrijke punten in de horoscoop dragen sterk bij aan succes, al kunnen ook planeten in hoekhuizen, planeetpunten of de synastrie tussen de radix en de eclips/lunatie voor de geboorte succes laten zien. Iedereen is beroemd  op zijn eigen manier, sommigen omdat ze iets echt goed kunnen, sommigen omdat de tijdgeest weten te pakken, weer anderen omdat ze zich domweg met veel kracht manifesteren. Gezien het hoge gehalte Mars-energie in de sterren van Douglas is het misschien niet zo vreemd dat  een van zijn meest bekende rollen die van de opstandige gladiator Spartacus is (de Jager, de Wagenmenner, de Adelaar). Dat wordt bevestigd door Heer 10 de verhoogde Mars, Heer 10 laat zien waar je in je publieke activiteit “als vanzelf” toe neigt.

De verhoogde Mars staat weliswaar op de cusp van het zeer zwakke twaalfde huis, maar via spiegelpunt (positie gespiegeld in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok) valt Mars op Mercurius Heer 5 van creativiteit in het sterke elfde huis en blijft dus niet opgesloten in het gevangenishuis, wat precies het verhaal van Spartacus de opstandige slaaf /gladiator weerspiegelt. De andere malefic Saturnus is Heer 1 en staat zeer zwak in vernietiging en retrograde in het zesde huis van ziekte. Daar mogen we niet al te veel goeds van verwachten en zo was het ook. Douglas had opvallend veel zeer ernstige problemen met zijn rug en een retrograde Saturnus in  het verslappende Water van de Kreeft wijst op een zeer instabiele wervelkolom.


Het Wuhan virus

Het was niet direct duidelijk maar in China is de uitbraak van het Wuhan-virus tot een grote epidemie aan het uit groeien. De streek rond de stad Wuhan, waar het virus op dook, is afgesloten van de buitenwereld, de Chinese overheid neemt geen halve maatregelen. De vraag is wat daar astrologisch van te zien is en daarbij is het perspectief van waaruit de zaak wordt bekeken heel belangrijk. Met de kennis dat het virus is uitgebroken kan natuurlijk altijd wel wat gevonden worden dat er op wijst dat dat zou gaan gebeuren. Maar het eerlijkst is natuurlijk om er van uit te gaan dat je in Wuhan had gewoond en had je dan gezien dat het wellicht een goed idee zou zijn geweest om in januari weg te zijn?

Het volgende punt is welke horoscopen je zou moeten nemen? De mogelijkheden zijn de ingresshoroscopen (berekend voor het moment van de intrede van de Zon in Ram) voor Peking de hoofdstad, of zelfs voor Wuhan (China is groot), de horoscoop van de Volksrepubliek of misschien de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter waaronder het oeroude Chinese keizerrijk ten einde kwam. Als eerste lijkt het een goed idee om de ingresshoroscopen voor Wuhan te bekijken, een lokale astroloog zou dat ieder jaar doen om te zien hoe het zijn stad dat jaar zou vergaan. Klik op de download-knop hier onder om de ingress voor Wuhan te kunnen bekijken.


Is er iets in deze horoscoop te zien dat verontrustend is? Is er ook iets dat duidelijk een indicatie geeft over de aard van de problemen? Het eerste wat op valt in deze lokale ingress die alleen geldig is voor de stad en de regio, is dat Jupiter / Heer 1 op het MC staat. Dat lijkt heel goed te kloppen, het wijst erop dat de stad zich zeer krachtig in de buitenwereld kan manifesteren, en dat klopt ook wel. Niemand had tot voor kort van deze Chinese stad gehoord maar nu is hij in een klap over de hele wereld bekend, al is dat niet de bekendheid waar je op zit te wachten.

De sterren rond deze Jupiter / Heer 10  op het MC beschrijven de situatie wel treffend, Jupiter staat op Lesath de gifangel van de Schorpioen en het MC zelf op Rasalhaque, het hoofd van de Slangendrager. Ophiuchus de Slangedrager wordt sterk geassocieerd met de geneeskunde, de slang is immers de levensenergie die door de Drager gecontroleerd moet worden. In het licht van wat we weten is dat dreigend maar gezien vanuit het perspectief van de lokale astroloog die de ingress van zijn stad bekijkt, niet direct buitengewoon verontrustend. Ook de Zon / Heer 6 van ziekte wordt niet heel sterk benadrukt, weliswaar staat hij in het eerste huis en in oppositie met de Maan, maar dat is niet echt heel  dramatisch.

Wat wel in het ook springt, is Mercurius op de ascendant die in Vissen vernietigd en in val is en zich dus van zijn allerslechtste kant zal laten zien. Mercurius is in aspect met Jupiter Heer 1 via de huizen –“ in mundo” – Mercurius staat ongeveer even ver voorbij de Ascendant als Jupiter voorbij het MC. Dat benadrukt zijn negatieve invloed, die nog wordt versterkt door Neptunus die vlakbij staat en grote chaos veroorzaakt. Dit begint te lijken op een meer dan gemiddeld probleem. Mercurius heeft met verbindingen te maken wat een acceptabel beeld is van de quarantaine, maar het beeld van een ziekte staat niet zo op de voorgrond. Omdat Mercurius de algemene significator is  van aardbevingen, zou je misschien eerder daar aan denken. Mercurius is wel de algemene significator van longen en luchtwegen, maar dat is wel erg sterk gebaseerd op wat we nu weten.

In de ingress van de winter hier (niet afgebeeld), gemaakt voor Wuhan, voor het  exacte moment dat de Zon de Steenbok in gaat, komt die Zon pal op het MC, een duidelijke indicatie dat wat er dit jaar gaat  gebeuren in de winter gebeurt.  


Enfant terrible in de mode

Vorige week kondigde de beroemde Franse couturier Jean-Paul Gaultier na een lange carrière aan te stoppen met ontwerpen na een laatste show. Gaultier werd in de mode-wereld gezien als een enfant terrible wegens zijn gewaagde ontwerpen en provocaties, hij liet bijvoorbeeld modellen met overgewicht en zware tatoeages zijn shows lopen. De spraakmakende punt-BH die Madonna droeg tijdens een van haar wereldtournees was ook een van zijn creaties. Het is natuurlijk uitermate interessant om eens in zijn horoscoop te kijken waar dat grote succes in de mode vandaan kwam. Een inspirerend perspectief daarbij is om je af te vragen of je de jonge Jean-Paul als hij bij je op consult zou zijn gekomen, ook die kant op zou hebben gestuurd. Waarde wichelaar, moet en kan ik mode-koning worden?

De radix (klik op de download-knop hierboven om deze te kunnen bekijken) geeft inderdaad duidelijke aanwijzingen voor groot succes in een creatief vak. De heerser van het tiende huis van het werk is de Zon die in het zevende huis staat, een hoekhuis waardoor hij zich goed in de wereld kan laten zien. De Zon is in sterke wederzijdse receptie via verhoging en teken (Zon in het Venus-teken Stier, Venus in Ram waar de Zon verhoogd is) met Venus, de planeet van de mode. Wel is dat een vernietigde Venus in Ram, sterk onder invloed van de scherpte en het vuur van Mars, zo kom je wel tot een punt-BH ja. De Zon waardoor deze Venus naar buiten komt, staat ook nog eens op Sharatan een van de Ramhorens!

Het andere Licht de Maan staat even verderop in het zevende huis in zijn verhoging en wordt daarom niet zo geschaad door de verbranding van de nabije Zon. Twee Lichten in een hoekhuis is niet gek voor succes, zo zegt Ptolemeus al in zijn Tetrabiblos en en dat is nog niet alles, ook de Grote Benefic Jupiter staat er, nog dichter bij de descendant. Jupiter is Heer 5 van creativiteit en is er ook niet vies van om grenzen te overschrijden, zeker als hij geen essentiële waardigheid heeft zoals hier. Deze accidenteel wel sterke Jupiter / Heer 5 staat op de ster Mirach de Gordel (kleding!) van de prinses Andromeda, een van de weinige sterren aan het uitspansel die een zuivere Venus-natuur heeft en het is een ster die nadrukkelijk met schoonheid verbonden is. 

Heel wat indicaties voor succes met schoonheid en creativiteit dus, al is de martiale invloed groot al te zoetelievig zal het allemaal dus niet worden. Dat wordt bevestigd aan de overzijde van de horoscoop, in het eerste huis staat Mars die retrograde is , dus tegen de stroom in gaat, en die op de Zuidschaal valt. De Zuidschaal is niet alleen een koninklijke ster, maar ook als de Schorpioensklauw een heftige, compromisloze rauwdouwer. Enfant terrible ja. Venus is natuurlijk de schoonheid van de kleding, maar ook Mars wordt geassocieerd met met de kleermakerij, het vaardig zelf hanteren van de scherpe naald.

Er is dus een optimale combinatie te zien van de schone Venus en de scherpe Mars, wat nog eens herhaald wordt op de Ascendant die conjunct de koninklijke Spica staat. Spica heeft niet alleen een Venus-Mars-natuur, maar geeft ook groot, onverwacht succes. Ja Jean-Paul je kunt en zult mode-koning worden, de sterren zullen je dat schenken.   


Harde Megxit

Mijn excuses voor de mailtjes die u deze week heeft ontvangen, dit waren testmailtjes in verband met het onderhoud aan de site dat nu afgerond is.

Als je al zo lang op de troon zit als de Engelse koningin Elisabeth, zie je onvermijdelijk alles wel een keer aan je voorbijtrekken. Afgelopen week besloten kleinzoon prins Harry – zesde in lijn van troonopvolging-  en zijn Amerikaanse vrouw Meghan Markle een stap terug te doen in hun verpichtingen als volwaardige leden van de Engelse koninklijke familie. Zij wilden meer eigen leven gaan leiden en dat deels buiten Engeland, ook omdat de altijd zo giftige boulevardpers Meghan Markle het afgelopen jaar zo op de huid zat. De koningin besloot er een “harde Megxit” van te maken, het kan maar Harry en Meghan verliezen wel hun koninklijke titels, krijgen geen geld meer van de overheid en ze moeten de kosten voor de recente renovatie van hun huis in Londen van 2,8 miljoen terugbetalen. Her Majesty was not amused.

Zo’n breuk zal natuurlijk wel in de relevante horoscopen te zien zijn en het is interessant om het eens te bekijken van de kant van de horoscoop van Meghan Markle. De geboortehoroscoop zullen we hier nu niet bespreken, dat is al eerder gedaan, het is een goed idee om de geldige solaar te bekijken. Voor een goed begrip van de solaar, wat te zien is in de jaarhoroscoop krijgt gestalte binnen de ontwikkelingen die de progressies /directies aangeven. In die zin hebben de progressies/ directies het primaat in de voorspelling, zij geven het kader aan waarbinnen de solaar zal uitwerken.Op het moment loopt de progressieve  Mars/ Heer 10 van publieke activiteiten in de horoscoop van Meghan Markle de crisizone bij Praesepe (“de tweede Algol”) binnen en het Pars Fortunae gaat over Terebellum, een van de sterren van het noodlot en over de inperkende Zuidkoop (progressies worden hier nu niet getoond)

In de solaar (die inging in augustus 2019) is ook direct te zien dat er een aantal belangrijke dingen zullen gebeurenmet betrekking tot familie. Het is goed je te realiseren dat het duiden van de ontwikkelingen die je in de horoscoop ziet, altijd gebeurt mede op basis van de kennis van de context. Als je weet dat Meghan Markle veel geleden heeft onder de giftige aanvallen van de boulevardpers en je hebt de reacties van het paar gezien, dan ga je wel op een beplaade manier naar een solaar kijken. In de jaarhoroscoop (klik op de downloadknop hierboven om deze te kunnen zien)  valt direct op dat Jupiter Heer 4 en Heer 7 in de solaar retrograde op het IC staat. Letterlijk kun je hier het terugtreden uit de familie lezen, Jupiter als Heer 7 brengt de relatie ook in beeld.

Een Kleine Hond

Via antiscion (positie gespiegeld in de as 0° Kreeft- 0° Steenbok) valt de opvallende conjunctie van de retrograde Saturnus en de de Zuidknoop op deze retrograde Jupiter op het IC. Het thema beperken en terugtreden wordt wel heel nadrukkelijk herhaald hier, Saturnus is inperken, Zuidknoop is radicaal offeren en retrograde is terug gaan. Op de descendant staat Neptunus, de woeste zeegod Poseidon die altijd veel chaos en tumult veroorzaakt, de buitenplaneten kun je klassiek meeduiden als mythische thema’s. Planeten die het teken wisselen in een solaar zijn ook altijd extra aandacht waard en het is de Maan die hier net de Weegschaal is in gegaan, de Maan is Heer 1 (Meghan) dus dat duidt op een grote verandering. Ook Mercurius heeft als Heer 1 en heer 10 een belangrijke rol te spelen en Mercurius staat conjunct het Punt van de Zon (ik) op de ster Procyon conjunct de radix-Ascendant. Procyon is de hoofdster van de Kleine Hond die de autoriteiten uitdaagt en het op zijn eigen manier doet. Het is duidelijk: ze kiest nu voor zichzelf.

Big Ben Brexit

Binnenkort is het zover, op 31 januari zal Engeland de EU officieel verlaten en wel precies om 23:00. Er is nu ook discussie ontstaan in het Britse parlement omdat een groep leden van de Conservatieven de Big Ben wil luiden om dat moment te vieren! De Big Ben wordt op het moment echter gerenoveerd en het zou 130.000 Euro kosten om dat voor elkaar te krijgen, maar dat vinden deze parlementsleden goed besteed, wat weer eens laat zien hoe fel de discussies over Brexit zijn geweest. Het is fascinerend om te zien hoe in de horoscoop van het Verenigd Koninkrijk (gebaseerd op de Grote Conjunctie van 1047! ) de Zon/ Heer 1 in progressie net zijn eigen teken Leeuw is binnen gegaan, het land  (Zon / Heer 1) neemt weer de macht over zichzelf terug nu het in het teken komt dat door de Zon/ Heer 1 zelf wordt beheerst. Op deze blog heb ik daar al vaker over geschreven.

Nu is het natuurlijk ook interessant om eens te kijken hoe de horoscoop van het exacte moment van de Brexit er uit ziet.  Het is dan wel zaak om helder te begrijpen waar we dan naar kijken, er bestaat in de huidige astrologie een te grote neiging om horoscopen van allerlei gebeurtenissen te maken om vervolgens te concluderen dat de horoscoop die gebeurtenis duidelijk laat zien. Dat heeft niet zoveel zin want een gebeurtenis is altijd ingebed in een ontwikkeling op langere termijn waarvan het alleen de climax is. Die ontwikkeling op langere termijn is in dit geval de progressieve Zon / Heer1 die zijn eigen teken binnen gaat en waarop je een duidelijke voorspelling kunt baseren. Met een losse gebeurtenishorosoop kan dat natuurlijk niet, het is maar het ultieme eindpunt van een langere ontwikkeling.

Maar soms is het ook het begin van iets en dan is zo’n horoscoop wel interessanter, bijvoorbeeld het moment dat Oost-Berlijn werd afgesloten van het Westen door het uitrollen van prikkeldraad geeft ons de geboortehoroscoop van de Muur. Maar wat is de betekenis van de geboorte van Brexit? Laat het duidelijk zijn, dit geeft ons geen nieuwe horoscoop van Engeland, de meest effectieve horoscoop van Engeland is en blijft die van 1047, van de Grote Conjunctie die vooraf ging aan de invasie door de Normandiërs. Wat je wel mag verwachten is dat de Brexit-horoscoop iets zal laten zien van het beslissende, dramatische moment dat de Brexit ook daadwerkelijk is. Het blijft natuurlijk niet niks.

Inderdaad laat de horoscoop van het Brexit –moment (te downloaden door op de knop hierboven te klikken) wel de nodige toepasselijke standen zien! Om 11 uur ’s avonds bereikt de MC/IC –as een wel heel opvallende positie. De IC-kant van de as komt vrijwel exact conjunct Pluto te staan terwijl Saturnus daar heel dichtbij staat, dat weerspiegelt natuurlijk de grote verandering die op dat moment realiteit wordt.  Daar komt nog eens bij dat Saturnus op de ster Terebellum staat, een van de drie sterren van het noodlot die altijd aankondigt dat iets ingrijpends wat al langer werd verwacht, nu gaat gebeuren. Natuurlijk staan de langzaam bewegende Pluto en Saturnus hier al langer, maar de MC/IC-as beweegt heel snel en maakt het specifiek voor dit moment.

Het MC valt op Pollux de koninklijke ster uit de Tweelingen, Pollux is de onsterfelijke Tweeling die door de dood gescheiden wordt van zijn sterfelijke broer Castor. Ze blijven uiteindelijk wel bij elkaar maar Pollux moet de helft van het jaar bij zijn broer in de Hades zijn, ideaal zoals het was is het niet meer en dat weerspiegelt wat er gebeurt. Heer 10 van de regering is de Maan en die staat op het punt naar zijn verhoging te gaan, tsja het is ook een bevrijding van de Brusselse regelzucht, dat heeft wel iets feestelijks, naar je verhoging gaan is als een knallende champagnekurk. Deze overgang vindt plaats exact op het MC van de Engelse horoscoop!  Dat is al heel specifiek, maar het is weer een planeetpunt dat de kers op de astro-taart is. Het is het Punt van de Zon, de essentie van de energie van de Zon,  de planeet van de macht dat op dat moment net in de eerste graad van de Leeuw, het teken van de Zon staat, wat de nieuwe machtsverhouding aangeeft. Inferno downunder

Aan de zuidoostkust van Australië woeden al een tijdlang rampzalige bosbranden, die inmiddels meer het karakter van vernietigende vuurstormen hebben aangenomen. Bosbranden zijn er ieder jaar in de Australische zomer maar zo grootschalig als het nu is, dat is nog nooit voorgekomen, enorme gebieden staan in brand en worden geëvacueerd. Omdat dit een heel bijzondere situatie is, is het de vraag of je daarvan in de relevante mundane horoscopen iets terug kunt zien. Het zou ook nuttig kunnen zijn om van tevoren te weten of een volgend zomerseizoen weer dit soort vuurstormen zal brengen. Vooral de vergelijking van de horoscopen van dit jaar met die van andere jaren zal daarbij natuurlijk belangrijk zijn.


De vraag is dan altijd naar welke horoscopen er het beste kan worden gekeken, er zijn immers verschillende mogelijkheden. Een goede keuze is echter altijd de horoscoop van de ingress, dat wil zeggen van het exacte moment van het binnengaan van de Zon in het teken Ram. Dat is een soort horoscoop van het nieuwe astrologische jaar, een “solaar van de wereld” die dan specifiek kan worden gemaakt door de plaats waarvoor de ingresshoroscoop wordt berekend, te variëren. Er zijn in de ingresshoroscoop natuurlijk een aantal standen (planeten) die voor iedere plek op aarde hetzelfde zijn maar de hoeken en de cuspen zijn overal anders. De ingress voor de Austalische hoofdstad Canberra  ziet er als volgt uit, klik op de download-knop om de ingress te kunnen bekijken.

De nadruk moet gelegd worden op de punten die echt het verschil maken, die echt heel specifiek zijn voor dit deel van de wereld, op de hoeken dus. En dan is het direct duidelijk dat Australië in het astrologische jaar 2019 (loopt van 21 maart 2019 tot 21 maart 2020) heel hard geraakt zal worden. Want de zo belangrijke knopenas, de as met de hoogste energie in de hele horoscoop, staat bijna exact conjunct de MC/IC-as van de horoscoop in Canberra, de hoofdstad die symbolisch staat voor het hele land.  De Zuidknoop, die altijd om een groot offer vraagt, staat op het MC op het hoogste dominerende punt aan de hemel en in conjunctie met de kwaadaardige overweldigende Pluto, die je in de klassieke astrologie als een soort vaste ster kunt zien.

Daar komt nog bij dat dit zo zwaar door de Zuidknoop en Pluto geafflicteerde MC op de ster Terebellum valt, een van de drie sterren van het noodlot, dus iets wat al langer in de lucht hangt (de steeds weer terugkomende branden) zal dit jaar noodlottig toe slaan. De andere belangrijke hoek, de Ascendant valt in de Ram op de kwaadaardige ster Baten Kaitos uit de Walvis, of wel het Zeemonster dat de op een eiland (!) vastgeketende prinses Andromeda dreigt te verslinden. Deze combinatie van standen van de hoeken is uitermate specifiek voor deze locatie!

Heer 1, het meest uitgesproken het land zelf dit jaar, bevestigt de problemen, dit is Mars (vuur) die op zijn kwaadaardigst uit werkt in zijn vernietiging in Stier. Mars staat al in de crisizone rond Algol, wat natuurlijk overal ter wereld zo is, en maakt een vrijwel exacte driehoek op het zo geafflicteerde MC, wat alleen in Canberra (Australië) zo is. Deze zeldzame concentratie van afflicties laat het inferno in Australië zien, en omdat je weet wanneer de branden ieder jaar optreden, weet je dus ook wanneer je de grootste ellende kunt verwachten, context is altijd een noodzakelijk ingrediënt bij het voorspellen.   


De astrologie van de Kerstboom


Het is bijna Kerst en alles zal even tot rust komen nu, althans dat mogen we hopen. Traditiegetrouw draait deze laatste post van het jaar dan ook niet om een actuele horoscoop die betrekking heeft op bepaalde gebeurtenissen, maar om een “actueel” symbool. Een symbool dat we gedachtenloos in huis halen maar waar zowaar een hele kosmologie in schuil gaat, namelijk de Kerstboom. Die kosmologie is direct van belang voor een goed begrip van de astrologie, helaas wordt er aan dit soort basale zaken in onze tijd nog maar weinig aandacht besteed. Astrologie als kennisvorm wortelt in de traditionele kosmologie en, op de achtergrond, in de traditionele metafysica en niet in een of andere vorm van moderne psychologie.

Kerst is natuurlijk de terugkeer van het licht, op het donkerste punt van het jaar keert de verdwijning van het licht God zij dank om, het wordt niet nóg donkerder maar de dagen beginnen langzaam weer te lengen. Het is de tijd van de geboorte van het Christus, die heel toepasselijk “een licht voor alle volkeren” is, het is de tijd van de winterzonnewende. Astrologisch is dit een van de vier belangrijkste keerpunten van het jaar, de andere drie zijn de twee equinoxen en de zomerzonnewende, de Zon gaat nu de Steenbok binnen en een paar dagen daarna vieren we Kerst. Deze cirkel van de vier keerpunten van de Zon vormt ook een kruis, het grote symbool van de stoffelijke manifestatie.

Maar wat heeft dat alles nu te maken met die Kerstboom? De boom is een oeroud symbol en de kern ervan is de verbinding tussen boven en beneden, het laat de structuur van de diverse lagen van de kosmos zien. In het Siberische sjamanisme speelt de boom een hele grote rol, maar ook in andere tradities komt de wereldboom veel voor, bijvoorbeeld in de oude Noordse mythologie als Yggdrasil. De boom is een verbindingsweg tussen boven en beneden en die verbindingsweg loopt door drie lagen of werelden. De eerste en laagste wereld is die van de stoffelijke, concrete werkelijkheid waarin wij leven, het niveau van de tastbare materie. Dit niveau is altijd aan verval onderhevig, het is instabiel en kan niet op zichzelf bestaan, aan de wortels van de wereldboom knaagt dan ook een slang. Als deze zijn werk voltooit, komt de Ragnarok, de godenschemering, of wel de Noordse versie van de Apocalyps waarna een nieuwe wereld wordt geboren.

Het tweede niveau in de kosmos is wat we de astrale wereld noemen, de tussenwereld tussen boven en beneden. In de mens is dit de psyche maar deze wereld is veel groter dan alleen de menselijke psyche, dit niveau functioneert als  kosmisch doorgeefllijk. De scheppende impulsen van boven bereiken door dit tussengebied de stoffelijke wereld, deze scheppende impulsen komen natuurlijk van helemaal boven, van God. Om het nu concreet te maken, de wortel van de boom verwijst naar de aarde, de takken met de lichtjes en de ballen naar het tussengebied en de piek wijst naar boven, naar God. Zelfs de slingers zijn symbolisch, ze benadrukken het karakter van verbinding dat de boom uit drukt.


De ballen en de lichtjes symboliseren ook de planeten en de sterren want door de energie en vorm van de planeten en de sterren bereikt de goddelijke impuls de aarde. Zo kun je dus helder zien wat een planeet in essentie is, maar het werkt ook andersom: je weet, nee je ziet dat de mens onlosmakelijk met de  hoogste wereld verbonden is (dat is de essentiële functie van de astrologie). En dat is precies waar je in deze donkere dagen behoefte aan hebt, de geruststelling dat het licht niet uit gaat en  dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen het stoffelijke!                 

 Pegasus wenst U een zalig Kerstfeest en een spankelend 2020!

De banaan

Het astrologische Venus-symbool laat duidelijk de essentie van de schone kunsten zien. De cirkel boven symboliseert de goddelijke eenheid en harmonie, het kruis de stoffelijke realiteit op aarde. Het is dus het wezen van de kunst die natuurlijk onder Venus valt, om de goddelijke harmonie in stoffelijke vormen uit te drukken, dat is schoonheid, maar het zal duidelijk zijn dat de moderne kunst al lang ver van die essentie is afgedwaald. Moderne kunst is vaak banaal, afstotelijk, teleurstellend en deprimerend, op zijn best wat grappig of prikkelend maar schoonheid nee, daar gaat het niet om, het gaat vooral om het idee er achter.

Comedian

Dat werd afgelopen week weer eens duidelijk door de banaan die de kunstenaar Maurizio Cattelan op een muur plakte en die direct twee (!) maal werd verkocht voor 120.000 dollar. Vervolgens at een andere kunstenaar de banaan op en ja dat is wel grappig, het “werk” , genaamd Comedian is in ieder geval wel effectief geweest, het idee is duidelijk gemaakt.  Maar als je de kunst ziet als de barometer van de tijdgeest, is dit op zijn minst toch wel wat verontrustend. Een van de pioniers van dit soort conceptuele kunst waarin het om het idee of de grap (Mercurius)  gaat en niet meer om de ervaring van schoonheid (Venus) was de Fransman Marcel Duchamp, wiens horoscoop te bekijken is door op de onderstaande knop te klikken.

Een van zijn eerste, opzienbarende werken was Fountain een urinoir dat was gesigneerd, dat idee bleek later overigens van een andere kunstenaar te zijn gepikt, hoe Mercuriaal wil je het hebben? In het tiende huis van het beroep is het direct duidelijk, Venus staat er in val en dat was letterlijk wat hij teweeg bracht. Venus is een Waterplaneet en werkt via de emotie, hij hoort dus niet thuis in Maagd het “hemelse huis” van de zo cerebrale Mercurius, maar het is een perfect beeld van kunst waarin het idee centraal staat. Venus de esthethiek wordt hier immers beheerst door Mercurius, de ratio, hier staat letterlijk “conceptuele kunst” en de wezenlijke onmogelijkheid ervan, Venus is immers in val. Daarom is er altijd die verwarring rond de moderne kunst, het is in wezen niet mogelijk.

Fountain

Opvallend is natuurlijk ook de Maan pal op de Ascendant in zijn val in Schorpioen, die Heer 9 is van denkbeelden(conceptueel) , in zijn val laat de Maan zich van zijn slechtste kant zien, hij kan niet meevloeien maar alleen structuren oplossen  en ook kan een Maan in val kan zijn emoties niet goed uitdrukken, wat het rationele/ conceptuele versterkt. Duchamp, beschouwd als een van de eerste dadaїsten die alle structuur loslieten, hield de kunst na enige tijd voor gezien en stortte zich hartstochtelijk op het niet zo kunstzinnige, zeer Mercuriale schaken.

 Venus in val is inderdaad niet zijn talent, op zo’n planeet raak je vrij snel uitgekeken, maar Venus komt wel sterk naar buiten vanwege de plaatsing in het tiende huis. Mercurius is Heer 10 van het beroep en staat zeer benadrukt conjunct de Zon en het Punt van de Zon in het negende huis van weer die denkbeelden op de ster Praesepe. Praesepe is de Lege Kribbe waarin er geen leidend principe meer is, wat leidt tot totale versplintering: dadaїsme.

Op de cusp van huis 9 van nog een keer de denkbeelden, staat Saturnus van structuur en tradities in zijn vernietiging wat letterlijk de vernietiging van het oude laat zien. Deze Saturnus staat ook nog eens mundaan driehoek de alles oplossende Maan in val, een mundaan aspect wordt gemaakt als planeten een gelijke afstand hebben tot een huiscusp (de Maan staat even voorbij cusp 1, Saturnus even voorbij cusp 9). De horoscoop van Duchamp laat zo een opmerkelijke concentratie zien van het thema denkbeelden/theoriën (conceptueel) en van het ondermijnen van traditionele structuur wat precies zijn rol beschrijft. Al zou hij, geheel volgens zijn principes, de eerste zijn die het allemaal als ook als een grap zou zien. Dat is leuk, maar het blijft wel een smakeloze grap.

Algol op Malta

In de kleine EU-eilandstaat Malta in de Middellandse Zee waar het economisch heel goed gaat mede dankzij het toerisme, is een grote politieke crisis uitgebroken. De regering is hoogstwaarschijnlijk nauw betrokken geweest bij de moord op een journaliste, die publiceerde over verregaande corruptie in regeringskringen. Voor de Maltezen is de maat nu vol, ze eisen massaal dat de corrupte, criminele regering op stapt en dat de moordenaars worden opgespoord en berecht. Dit is een ernstige diepe crisis, niet een van de vele golfjes in de politieke geschiedenis van een land en daarom is het interessant om de horoscoop van Malta eens te bekijken.

De vermoorde jounaliste Daphna Caruana Galizia

In de mundane astrologie zijn er diverse mogelijkheden om ontwikkkelingen te volgen en te voorspellen, zo kun je kijken naar eclipsen en ingressen, naar ook naar de horoscoop van het land of naar de horoscoop van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter die vooraf ging aan de stichting van het land. Het hangt van de omstandigheden af wat de optimale keuze is en vaak kun je de diverse technieken naast elkaar gebruiken.  Malta heeft een zeer bewogen geschiedenis, wat logisch is gezien de ligging van het eiland, en werd pas in 1964 onafhankelijk van de laatste buitenlandse bezetter, de Engelsen en dat levert de onderstaande horoscoop op (klik op de download knop).


 Dit is dus een horoscoop van het moment van de juridische onafhankelijkheid en deze radix zullen we niet uitgebreid analyseren omdat de belangstelling nu uitgaat naar de progressies in de horoscoop. De stand in de radix die wel direct de aandacht trekt, is de retrograde Jupiter/ Heer 10 van de regering die op de kwaadaardige Algol staat. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er altijd een crisissfeer rond de regering van Malta hangt, maar als deze stand nadrukkelijk wordt geactiveerd, mag je dat wel verwachten. En als we dan kijken naar de secundaire progressies van de planeten en de primaire directies van de hoeken (omdat de hoeken geen secundaire beweging maken) dan worden we niet teleurgesteld.

Als de Maltese regeing een astroloog in dienst had gehad, hadden ze de crisis al heel lang van tevoren kunnen zien aankomen. Want de primaire directie van het MC beweegt dit jaar over Algol waar in de radix de retrograde Jupiter/ Heer 10 op staat!! Algol is de kosmische koppensneller en dat wil dus zeggen dat er koppen zullen gaan rollen in regeringskringen. Deze stand laat zien dat de horoscoop van de onfhankelijkheid een acceptabele radix voor Malta is, dat de vaste sterren een noodzakelijk onderdeel van de astrologie zijn en ook hoe mundane astrologie op een zinvolle wijze door een regering (of een oppositie!!) kan worden benut. Met Algol op komst moet er een offer worden gebracht, als je het zelf niet doet dan wordt het je aan gedaan. Met zoveel op je kerfstok is het dus niet zo slim om  te proberen vast te houden aan je positie, terugtreden een knieval maken en openheid geven zou de beste keuze zijn.

Andere progressieve posities bevestigen de ontwikkelingen, de Ascendant verlaat de Leeuw en activeert daarmee nog een laatste keer de radix-Zon (tekenheer van Leeuw en algemene significator van de macht) die op de noodlotsster Labrum staat (in de radix dus)  deel van de Beker die niet aan je voorbij zal gaan. Dit wijst op een grote verandering, de p. Asc wisselt het teken maar eens in de ongeveer dertig jaar. De eerste graad van de Maagd is de positie van Regulus die soms ook kan wijzen op de val de koning, als de context en andere posities dat aangeven. Dat is hier zo want de p. Maan is over de radix-Maan gegaan (keerpunt) en is op weg naar (al duurt het nog even) naar p. Volle Maan (crisis , nieuwe fase). Het progressieve Zonnepunt (het omgekeerde “Stier-symbool”)  beweegt nu over Terebellum, de ster van het noodlot die aankondigt dat wat al in de lucht hing nu zal gaan gebeuren.  Voorlopig zal het MC door de crisiszone eind Stier/begin Tweelingen blijven lopen, dus Malta gaat nog woelige jaren tegemoet.   


Roofdier


Vorige week was de val van prins Andrew het onderwerp op deze blog en zoals zo vaak waren zijn dubieuze seksuele escapades een van de hoofdoorzaken dat hij zo ongenadig onderuit is gegaan. Een ander vergelijkbaar geval, waarmee overigens geen directe connectie bestaat, is de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. In het  geval van Weinstein waren de beschuldigingen van seksueel wangedrag direct wel ernstiger en hij is uiteindelijk ook daadwerkelijk aangeklaagd, het proces tegen Weinstein is nog gaande. Over zijn geboortetijd bestaat wat twijfel en daarom beginnen we met een foto van de man, Mr America zal hij wel niet worden.


De foto geeft echter wel direct uitsluitsel over de juistheid van de geboortetijd want er is iets met zijn ogen. Als we dan naar de radix kijken (te downloaden hieronder) dan blijkt de Maan, een van de Lichten, in  zijn val te staan in Steenbok en een zeer nauw sextiel met de Ascendant te maken. Een planeet die binnen twee graden orb een aspect maakt op de Ascendant, zal een duidelijke invloed hebben op de uiterlijke verschijning en het Licht de Maan verwijst anatomisch naar de ogen, in val is er iets mis mee. Op deze manier kunnen we soms, nogal spectaculair, een onzekere horoscoop controleren zonder te vervallen in altijd wat dubieuze correctiemethodes.


Iets anders wat in het oog springt, is de prominente Mars in eigen teken, die Heer 1 is en in het eerste huis staat. Dat wil zeggen dat Mars zijn gedrag bepaalt en dat hij zeer sterk op zich zelf is gericht, Heer 1, Weinstein zelf, is immers gericht op de dispositor van Heer 1 en dat is ook weer Mars-Heer 1- Weinstein. Dat ziet er al niet zo heel fijn uit, maar de sterren die in het spel zijn, maken het zelfs wat angstwekkend, want de Ascendant staat op de genadeloze Zuidschaal, een zeer krachtige koninklijke ster en Mars op de Noordschaal, wat milder maar deel van hetzelfde mythische beeld. Dat beeld zijn de Klauwen van de Schorpioen, dat hoeft niet te worden uitgelegd, de Schorpioen is de kosmische killer en wie hij te pakken krijgt, laat hij niet meer los.

Dat Mars in Schorpioen veel essentiële waardigheid heeft doet daar niet veel aan af, veel waardigheid maakt iemand nog niet goed, het laat alleen zien dat de planeetenergie effectief functioneert. Het is dus ook niet zo vreemd dat deze man wordt omschreven als een intimiderende bullebak en een seksueel roofdier, natuurlijk is Mars ook de algemene significator van seksualiteit.  Op het MC wordt de zeer prominente Mars-energie nog eens herhaald, het planeetpunt van Mars staat op het MC en vlakbij staat het planeetpunt van de Maan, het Pars Fortunae. Het PF geeft de zielwens aan en onder dispositie van de Zon in the tiende huis wil hij het alfa-mannetje zijn. Het PF staat ook nog op Alphard, de hoofdster van de Hydra dat de essentie van de begeertenatuur symboliseert.

Crisis

Nogal explosief dit geheel! Als Weinstein een goede astroloog had gehad, had hij geweten dat zijn val onderweg was. Iemand met zo veel op zijn kerfstok, zal het erg moeilijk krijgen als de crisiszone rond Algol (van 26° Stier tot 9° Tweelingen) wordt geactiveerd. De problemen begonnen voor hem dan ook eind 2017 op het moment dat Venus, de algemene significator van vrouwen op de extreem kwaadaardige Algol kwam en de Zon verderop in de crisiszone stond.  De Maan is er dan net uit maar heeft er wel een groot deel van dat jaar wel doorheen gelopen.Als je dat ziet, dan weet je dat de tijd is gekomen dat de tol betaald zal gaan worden.