Christo’s package deal

In het Corona-geweld raakte het een beetje onder gesneeuwd, maar een paar maanden geleden overleed een opmerkelijke kunstenaar, die zeer grote successen vierde. Iedereen heeft van hem gehoord omdat hij,  geheel in de moderne tijdgeest waarin vooral volume telt, niet van de kleine dingen was. Hoewel hij ook andere projecten realiseerde,  werd de Bulgaarse Christo Javacheff  – kortweg Christo – vooral beroemd om het inpakken van bekende, grote historische gebouwen. Dat trok altijd veel aandacht en stadsbestuurders stonden in de rij om daar een graantje city promotie van mee te pikken. Het enorme succes van Christo maakt natuurlijk heel nieuwsgierig naar zijn horoscoop, klik op de downloadknop hieronder om zijn radix te kunnen bekijken.

En ja, het is direct duidelijk. De Noordknoop die je kunt zien als een soort onstuitbare super-Jupiter die alles wil, staat op de Ascendant. De Noordknoop maakt alles groot en de Zuidknoop doet in krimpen en offeren, het is een soort super-Saturnus. Hier zie je dus de as van de Knopen heel direct uitwerken, Christo maakt het andere klein (in het zevende huis)  en doet dat op een overweldigende manier want ook de Heer van de Onderwereld Pluto valt met de Zuidknoop op de Descendant. Als een gebouw wordt ingepakt, wordt het  “begraven”, het verdwijnt en in feite en daardoor worden het ik of wij (Ascendant) meer zichtbaar.

Venus die even hogerop in het zevende huis, een sterk hoekhuis staat, laat zien dat het om kunst gaat. Venus is ook Heer 4 van gebouwen en valt op Praesepe, de Lege Kribbe die verbonden is met het verhaal van Hercules die de Krab versplintert door hem onder zijn voet te vermorzelen. Nogal gewelddadig, en het inpakwerk vernietigt het gebouw tijdelijk, het vlakt het uit. Venus op Praesepe, maakt een nauw sextiel op Mars, Heer 10 van het werk die in het achtste huis van de dood staat en  in vernietiging is,  Mars kan dus niet zijn eigen aard niet op een gebalanceerde manier uiten. Dat wil niet direct zeggen dat zeggen dat Christo agressief is maar het is wel een soort aanval, waarbij nog komt dat Mars op Vindemiatrix valt. Vindemediatrix is de Tovenaarsleerling die boven zijn macht grijpt, dat kun je wel zeggen, wat Christo’s activiteiten zo succesvol maakt is het megalomane, hij reikt boven de menselijke maat uit.

Opvallend is ook de Maan die in conjunctie is met Jupiter de planeet van het grote, die tegen de gewone stroom ingaat omdat hij retrograde loopt. De Maan is extreem instabiel en hongerig in zijn val en in de Verbrande Weg. De conjunctie Maan -Jupiter valt op de koninklijke Zuidschaal, de zeer krachtige Schorpioensklauw die genadeloos hard kan doorzetten, de Maan is een kracht die vaste structuur kan oplossen. Met de gebruikelijke vijf graden orb voor een huiscusp komt deze conjunctie net op het MC. Als bevallige kers op deze taart, staan de planeetpunten van Jupiter en Venus conjunct in oppositie met Heer 10, de baan. De planeetpunten geven de pure energie van de planeet aan en laten daarom extra sterke motivaties zien, in dit geval dus esthetiek in combinatie met het grote.

 Christo’s radix geeft dus een enorme concentratie  te zien met de Noordknoop op de Ascendant, de Zuidknoop en Pluto op de Descendant, Venus op Praesepe in het zevende huis sextiel Heer 10, Maan -Jupiter op de Zuidschaal bij het MC en de Venus-Jupiter punten in oppositie met Heer 10 een enorme concentratie van energie te zien. Verdwijning, destructie en het grote staan daarbij op de voorgrond. Het meest in het oog springen de Knopen. Wij verschijnen (Noordknoop op de Ascendant) want het andere verdwijnt (Zuidknoop op de descendant ), wat de essentie van zijn inpakwerk was.   

Trans?

Kort geleden werd in Nederland besloten dat vanaf 2024 op ID-kaarten het geslacht niet meer zal worden vermeld. Dit wordt zo geregeld om de mensen die zich noch man noch vrouw voelen tegemoet te komen, wat een beetje vreemde zaak is. Het gaat hier dus blijkbaar niet om transgenders want dat zijn mensen die na een overgangstijd als het andere geslacht door het leven gaan en dus juist dat nieuwe geslacht op hun ID-kaart bevestigd zouden willen zien. Het gaat blijkbaar om een nóg kleinere groep die niet definitief van geslacht wil veranderen, maar wel erkend wil of moet worden in zijn “gevoelens” . Verschijnen er dan straks bijvoorbeeld mannen in de vrouwentoiletten die ondanks hun lange baarden bij hoog en laag vol houden vrouwen te zijn??

Traditioneel wordt het geleidelijk verdwijnen van de basispolariteit man-vrouw gezien als een teken dat de tijdscyclus zijn einde nadert. De kosmos is gebouwd op complementaire polariteit en aan het einde van de cyclus heft die basale polariteit en de kosmos, gebouwd op het vrouwelijke Yin en het mannelijke Yang, zich op. Dat wil niet zeggen dat morgen de apocalyps voor de deur staat, het tijdstip daarvan is immers aan niemand bekend en het kan ook in de astrologie niet worden gevonden. Maar dat de creatieve spanning tussen de complementaire polen, die zich bij mensen onder meer in de geslachten uit drukt, minder wordt, daar lijkt de hele “gender”-discussie wel een uiting van.

Kan je hier ook iets van zeggen op basis van meer praktische astrologie?Vaak zie je in horoscopen van mensen die worstelen met het geslacht waarmee ze geboren zijn, sterke spanningen rond het vijfde huis van seksualiteit. En goed voorbeeld is de Amerikaanse RuPaul Andre Charles die uitermate succesvol is met zijn (?) RuPaul’s Drag Race, een show rond travestie. RuPaul zelf is een homoseksuele man, geen transseksueel, maar wil natuurlijk niet onder een bepaalde categorie ingedeeld worden. In zijn horoscoop is goed te zien dat het sekse-thema op de voorgrond zal staan (klik op download-knop hieronder om zijn  horoscoop te kunnen bekijken).

Wat direct in het oog springt, is Venus de planeet van de vrouwelijkheid die conjunct Jupiter vlakbij de descendant zeer krachtig in het zevende huis staat. Jupiter is Heer 10 van beroep en in zijn val in Steenbok neigt hij sterk tot het doorbreken van grenzen. Venus is niet alleen de vrouwelijke planeet maar ook Heer 5 van seksualiteit. RuPaul zal de wereld dus laten zien (Huis 7)  dat hij grenzen overschrijdt (Jupiter) met betrekking to vrouwelijkheid (Venus)  en seksualiteit (Heer 5). Via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as 0° Kreeft-0°Steenbok) wordt deze conjunctie nog een keer sterk benadrukt, deze valt op de descendant! Een antiscion doet de dingen op een ongewone of indirecte manier, want antiscia zijn symbolisch verbonden met de hoog-energetische knopenas. De Knopenas is een beeld van de oorspronkelijke scheppingsimpuls, de start van de basispolariteit die de wereld draagt.

Knopen

Niet alleen staat die veelzeggende grens overschrijdende Venus-Jupiter via een “Knopenpunt”’ (antiscion) op de descendant, de Knopenas valt zelf ook nog eens over de IC/MC-as. Hier zie je hoe diep dit gaat, de Knopenas is de zeer intense, creatieve dualiteitsenergie zelf en dualiteit is onder meer sekseverschil!!  De sleutel van zijn succes is dat RuPaul dat op pakt en in zijn beroep laat zien. Opvallend genoeg staat Mercurius Heer 1 (RuPaul zelf) in Huis 5 van seksualiteit conjunct Neptunus die alle structuur weg spoelt, Mercurius verandert ook makkelijk van rol en gedaante. De Maan staat even verder in zijn val in de Via Combusta en conjunct de genadeloze, koninklijke Zuidschaal, een zeer geafflicteerde Maan die al snel zal leiden tot een seksualiteit die niet standaard is.

De Maan en Heer 1 in het vijfde huis, hebben een uiterst gespannen verhouding tot Venus, de vrouwelijkheid. In het Mars-teken Schorpioen moeten ze niet zo veel hebben van Venus. Dat zal bijragen aan de ontwikkeling van een homoseksuele geaardheid, maar het laat ook de travestie zien.  Het zijn mannen die doelbewust een karikatuur van vrouwen als een theatershow neerzetten maar het zijn geen vrouwen, dat is en blijft de kern. Op de achtergrond is dus nog als essentie het zo ontkende sekseverschil sterk aanwezig wat iedereen ook weet, want naar zo’n show gegeven door vrouwen, daar zou niemand naar komen kijken!

Regulus in Hong Kong

De Grote Conjuncties (GC) van Saturnus en Jupiter, die eens in de twintig jaar plaats vinden, geven aan wat er in die twintig jaar zal gebeuren. Horoscopen worden echter gemaakt voor een bepaalde tijd en voor een bepaalde plaats en dus zal een GC-horoscoop altijd specifiek iets zeggen over een bepaalde regio van de wereld. Het kan zijn dat dezelfde Grote Conjunctie er voor een bepaald deel van de wereld rampzalig uit ziet, maar voor een ander deel redelijk onschuldig. Er bestaat geen horoscoop voor de mensheid of voor de wereld, de aardse realiteit is immers dat we in de tijd leven maar ook in de ruimte (door het lichaam). Astrologie weerspiegelt die metafysische waarheid.

Die metafysica  kun je direct heel praktisch maken, want de horoscoop van de komende GC van december 2020 berekend voor de Chinese hoofdstad Peking heeft de vurige, krijgshaftige Mars op de descendant, het punt van de omgang met de ander. Dat behoeft waarschijnlijk geen verdere uitleg, de  rode strijdplaneet valt ook nog eens op Baten Kaitos, een kwaadaardige ster uit het Zeemonster. Het Zeemonster is op weg om prinses Andromeda te verslinden, de prinses die aan de rotsen op een eiland is vastgeketend. Het is nog geen december geweest maar het is niet moeilijk om te zien hoe dat zal gaan uitwerken, deels is voorspellen extrapoleren van ontwikkelingen die al gaande zijn. Voor Taiwan, het eiland dat China ziet als een opstandige provincie, ziet dat er zorgwekkend uit.

De oude vlag van Brits Hong Kong

Het lijkt of er wat er de afgelopen maand in Hong Kong is gebeurd een proloog is van wat we mogen verwachten de komende jaren. China heeft met nieuwe wetgeving de teugels in Hong Kong strak aangetrokken en het lijkt nog maar een kwestie van tijd voor de stad, ooit een Britse kolonie, zijn vrijheden verliest en eenvoudigweg wordt ingelijfd bij de Volksrepubliek. Maar zeg eens eerlijk, mochten we werkelijk verwachten dat China Hong Kong op de langere duur met rust zou laten nadat de Britten er afstand van hadden gedaan?  En kunnen we werkelijk verwachten dat China Taiwan/prinses Andromeda niet ook zal willen opslokken, ergens in de komende twintig jaar?

Hong Kong werd op 1 juli 1997 (middernacht, Asc 3.51 Ram) door de Britten terug gegeven aan China maar de stad zou lange tijd (semi-)autonoom en vrij blijven, zo was afgesproken. Je ziet direct in die horoscoop (hier niet afgebeeld) dat dat een illusie is, Heer 1/ Hong Kong staat in vernietiging op de descendant, dus onder dispositie ( in de macht van) van Heer 7, de ander (China). Die Heer 1 op de descendant is ook Mars, wat aan geeft dat er veel strijd zal worden gevoerd. De progressies gemaakt op basis van de geboortehoroscoop van het autonome Hong Kong na de Britse tijd zijn te bekijken door op de onderstaande download -knop te drukken.

Een van de bewegingen die direct op valt, is de progressieve Maan die over de altijd zo beperkende Zuidknoop gaat, dit geeft de nieuwe  restrictieve wetgeving aan. De Zon, het grote symbool van de imperiale macht is net zijn eigen teken Leeuw binnen gegaan. In de context van Hong Kong kan de Zon alleen maar China aanduiden, dat zich steeds openlijker doet gelden in de stad, in Leeuw zijn eigen teken komt de Zon al het ware ”thuis”, en in Chinese ogen is Hong Kong ook thuis. In de radix is Venus Heer 7, de ander, ook een aanduider van China, maar nu meer als de tegenspeler, Heer 7 beweegt zich over Regulus de absolute konnigsster, de ander neemt de touwtjes  stevig in handen. Ja Heer 7 gaat ook naar zijn val want de strijd is nog niet gestreden, Hong Kong is hiermee nog geen gewoon deel van de Volksrepubliek geworden. Nog niet.

Bill Gates

In deze Corona-crisis is de voormalige Microsoft-baas Bill Gates opvallend aanwezig. Hij investeert zijn computermiljarden in de zoektocht naar een vaccin en hij is een van de grote sponsoren van de World Health Organisation WHO. Ja, u leest het goed de WHO, een VN-organisatie neemt geld aan van private partijen, een heel vreemde zaak en Gates heeft dan ook een grote invloed op het beleid van de WHO. Dat past bij zijn “post-Microsoft”’ imago, dat van grootschalige weldoener die het goed voor heeft met de mensen en de wereld.  Of dat echt zo is, willen we hier in het midden laten, maar laten we zeggen dat er heel wat mensen zijn die twijfelen aan de oprechtheid van de IT-tycoon.

Astrologisch is het interessant om te bekijken of de plotse rol van Gates in de schijnwerpers van de Corona-crisis is terug te zien in zijn horocoop. Zijn radix (28 oktober 1955, 21:59 PST, Seattle Asc 26.47 Kreeft) zal nu niet worden besproken, die duiding is ook terug te vinden in mijn boek over de vaste sterren ( Boekscout, 2013).  Het enige punt in de radix dat nu wel van belang is, is een zeer opvallende stand in zijn tweede huis van geld en bezittingen. In de laatste graden van de Leeuw staat daar Jupiter algemene significator van rijkdom met tripliciteitswaardigheid conjunct Pluto (ook verbonden met rijkdommen) op de absolute koningsster Regulus! Deze ene enorm krachtige stand heeft een belangrijk deel van zijn  leven bepaald. Heer 2 van bezit is de Zon, die niet zo heel krachtig staat, maar wel conjunct het Pars van de Zon valt , ook wel het Pars van Overvloed genoemd.

Maar wat ons nu interesseert zijn de progressies en de andere voorspellingstechnieken, laten die zien dat Gates nadrukkelijk terug is in de schijnwerpers? Eerst de Firdadria, de langere periodes beheerst door een planeet, Gates zit in een Mercurius-Firdar. Mercurius staat redelijk sterk maar wel in het vierde huis, hij laat nog van zich horen, maar hij is niet meer volop actief in het tiende huis daarboven. Dan de profecties, het huis dat dit jaar “oplicht”, dat is het vijfde huis.  De cusp van het vijfde huis staat op de krachtige koninklijke Zuidschaal en is stevig bezet, we mogen dus actie verwachten dit jaar. 

Dat wordt bevestigd door de belangrijkste voorspeltechniek van allemaal, de secundaire progressies (voor de planeten) en de primaire directies (voor de hoeken), klik op de download-knop hierboven om deze te kunnen bekijken. En het is overduidelijk, de Maan is net over de radix- en de progressieve stand van Pluto-Jupiter op Regulus gelopen! Dat hele superkrachtpotentieel werd het afgelopen half jaar dus  weer nadrukklijk geactiveerd. Tegelijk loopt het MC over de koninklijke Aldebaran, die heel veel succes kan brengen, Aldebaran is martiale Oog van de Stier dat op de wereld is gericht. De Maan is nu over de kracht-conjunctie heen, maar het MC staat nog wel een tijdje op Aldebaran (het  primaire MC beweegt ongeveer een graad per jaar) dus zal Gates zeker nog wel even een stevige invloed kunnen uitoefenen.     

Spaghetti maestro Morricone

Afgelopen maandag overleed 91 jaar oud, Ennio Morricone, de Italiaanse componist die vooral bekend werd met zijn muziek voor een aantal wereldberoemde spaghetti-westerns zoals Once upon a time in the West en The Good, the Bad and the Ugly. Morricone was zelf altijd wat geїrriteerd als hij vooral met deze filmmuziek in verband werd gebracht, hij had immers veel meer gecomponeerd, maar ja het blijft een feit dat hij vooral door zijn werk voor de film bekend was. Vraag het aan een willekeurige voorbijganger en vrijwel iedereen kent die deuntjes. Het is geen Bach of Beethoven maar minstens net zo bekend.  

De radix van Morricone (klik op de downloadknop hieronder om zijn geboortehoroscoop te kunnen bekijken) moet dus wel heel  interessant zijn. Wat direct in het oog springt in deze radix, is Jupiter de Grote Benefic die “in elevatie” staat, dat wil zeggen “heel hoog in de horoscoop”’ en zich dus heel sterk kan manifesteren. Dat is heel directe astrologie, op het moment van de geboorte keek de vader even naar boven en zag de zo heldere Jupiter pal in het zenith staan. Dat toverde een glimlach op zijn lippen, want het belooft succes. Dat Jupiter geen essentiële waardigheid heeft, doet er niet zo heel veel toe, hij kan zich sterk manifesteren en zoals gezegd, dit was geen Bach of Beethoven. Jupiter is retrograde en doet het dus op een wat van de standaard afwijkende manier en dat kun je wel zeggen.

Jupiter is ook Heer 5 van het huis van creativiteit (componist)  en Heer 9 van het huis van het buitenland (westerns). De Grote Benefic staat in het teken Stier waar Venus heerst en Venus de planeet van de schone kunsten staat in het teken Boogschutter waar Jupiter heerst, een hele sterke wederzijdse receptie (verbinding) via teken. Venus staat zelf ook nog eens in het vijfde huis van creativiteit en plezier, opmerkelijk genoeg was Morricone ook een voetbaltalent en spel valt ook onder dit huis. Het is echter de sterke verbinding  met Venus die hem voor de kunsten deed kiezen. Mars de planeet van de sportieve strijd is weliswaar Heer 10 (wat aangeeft waar we “automatisch” toe neigen)  maar staat zwak in val en in het twaalfde huis. Venus heeft hem zeker meer te bieden.

Ramshoorn

De roem door de spaghetti-westerns is ook te zien in de ster waar Jupiter op staat, Sharatan een van de Ramhorens met een Mars/Saturnus-natuur. Dat behoeft waarschijnlijk geen verdere uitleg, de Hoorn is de stootkracht en verbonden met geweld. Hier zie je hoe een horoscoop werkt, Morricone wilde misschien wel dat hij ook herinnerd zou worden om zijn andere werk maar hier via Jupiter is te zien wat “hem gegeven werd” . Alles waar hij zo bekend om is geworden, heeft te maken met de dreiging van geweld op de achtergrond wat je hier duidelijk wordt door Sharatan, hij had in die zin geen keuze. Dit gaat nog een stap verder, een van de meeste bekende beelden uit One Upon a Time in the West is iemand die wordt opgehangen aan een grote boog. De Ram wordt uiteindelijk ook geofferd en zijn vacht wordt aan een boom gespijkerd.

 Opvallend is ook een andere ster, Al Pherg die op het MC staat. Al Pherg is geen heldere ster maar kan als ster van het noodlot wel veel invloed hebben. Een progressie over Al Pherg brengt een  beslissend moment in het leven, in de radix wijst het op een hele speciale invloed die de factor die verbonden is met de ster (hier het MC) in het leven heeft. Al Pherg wordt ook geassocieerd met de monsterlijke Typhon (symbolisch de Dood) die geheel bestond uit slangenkoppen die allerlei dreigende geluiden uitstootten. Zien we hier niet heel letterlijk het “noodlottige” geluid van de harmonica, dat van al zijn werk Morricone de allergrootste roem bezorgde?         

Sleepy Joe Scorpio?

Al jaren roepen we op deze blog dat Donald Trump in november dit jaar niet herkozen zal worden als president van de VS. Dat was mede gebaseerd op een belangrijke wisseling van de Firdaria vorig jaar juni, de vaak zo succesvolle Noordknoopfase liep af en de fase van de Zuidknoop, die meestal vol tegenslagen zit, begon. Natuurlijk wil dat op zichzelf nog niet zeggen dat Trump niet herkozen kán worden, maar het is duidelijk dat Don’s  teflon sindsdien steeds diepere krassen heeft opgelopen en als we de peilingen mogen geloven, heeft Trump nu zo’n dramatische achterstand op Joe Biden dat hij kansloos zou zijn. Amerikaanse commentatoren zeggen zo’n verschil tussen kandidaten nog nooit te hebben gezien.

Dat is de werking van de sterk remmende Zuidkoop-Firdar die bij Trump ook nog eens heel ongelukkig conjunct de Maan van het volk staat, hij verliest de gunst van het volk. Zijn reacties op het Corona-virus en de demonstraties van Black Lives Matter lijken hem de das om te doen, hij komt niet meer weg met zijn incompetentie. Mensen zien hoe door het Coronavirus, waarvan Trump de ernst zo lang ontkende, ook familieleden ziek worden en sterven. De toestand in de VS is dramatisch en chaotisch, Trump toont geen leiderschap. Zijn MC beweegt nu over (de progressieve) malefic Saturnus die vernietigd staat in Leeuw, en dus zijn venijnigste kant laat zien.

Een onwaarschijnlijk scenario lijkt zich toch te gaan afspelen. Trump’s concurrent Joe Biden, die het  totaal ontbreekt aan charisma   – door Trump  daarom “Sleepy Joe” genoemd – en die weinig campagne kan voeren, hoeft alleen maar zijn mond een stukje te openen om het gebraden duifje van het presidentschap binnen te laten vliegen. Dat maakt het toch wel erg interessant om eens een blik te werpen op zijn progressies, rond de verkiezingen op 3 november dit jaar, klik op download-knop hieronder om deze  te kunnen bekijken (zijn geboortegegevens zijn 20 november 1942, 8:30, Scranton, Pennsylvania, Asc 3.11 Boogschutter).

Biden zit overigens in een Firdar van de Zon, die bij hem heel zwak in het twaalfde huis staat maar daar wel goed uit kan komen via een driehoek met Jupiter zijn Heer 1, die verhoogd in Kreeft staat op de krachtige, zeer heldere Procyon. Procyon is de hoofdster van de Kleine Hond, die veel succes kan brengen, een zwakke planeet in het twaalfde huis kan uit dat huis verlost worden door een aspect of een receptie met een sterke planeet. Zijn progressies / directies lijken op het eerste gezicht wat minder overtuigend. De Ascendant nadert de remmende Zuidknoop die vooral weg neemt en inperkt, maar de afstand tot die conjunctie is nog te groot, de Ascendant beweegt een graad per jaar en pas in 2022 staat hij op de Zuidkoop. Dan mogen we een groot probleem verwachten, maar zover is het nu nog niet.       

Het MC maakt wel een opvallende conjunctie met een koninklijke ster, het hart van de Schorpioen Antares! Maar hoe moet je dat nu duiden, koninklijk ja dat kan hem de winst brengen. Alleen is Antares ook een ster die het einde brengt van een cyclus, duidt dat er dan niet op dat zijn politieke loopbaan nu eindigt omdat hij verliest? Een moeilijke vraag, alleen de context kan de oplossing  brengen. In de astrologie gaat het niet om het individu, maar altijd om het individu in een situatie. Het mythische verhaal van Antares is dat van de giftige Schorpioen die de overmoedige, opschepperige maar zeer succesvolle Jager Orion dood steekt. Hmmm, dat verhaal is wel herkenbaar. Wordt Sleepy Joe de Schorpioen die Orion -Trump de giftige genadesteek geeft, dat zou heel goed kunnen.      

De  Asc maakt in november een vierkant met radix-Heer 10 van de loopbaan en het Pars Solis gaat over de krachtige Altair. De progressieve Mercurius/ Heer 10 beweegt over de ster van het noodlot Terebellum, wat allemaal goed  zou kunnen passen bij een winst. Het is nog lang tot november, maar zijn progressies sluiten winst zeker niet uit.

Transits!!??

Onze achterneven en – nichten in de moderne astrologie houden zich intensief bezig met transits, waaraan een groot belang wordt gehecht. Deze dagelijkse langs schuivende planeten die aspecten maken op de radix krijgen van de traditionele astroloog echter veel minder aandacht. De reden is dat de overgrote meerderheid van die vele aspecten voorbij gaan zonder dat ze ook maar enig merkbaar effect hebben. De planeten van de Maan tot en met Mars bewegen snel en maken in hoog tempo vele verbindingen met de radix, daarom kunnen ze zonder dat je iets van enige betekenis verliest genegeerd worden. Die Mars die vandaag over je descendant komt, brengt hoogstens een vervelende verkoper aan je deur.  

De aspecten van de langzame Jupiter en vooral Saturnus, en dan voornamelijk de conjuncties en opposities zijn wel wat meer aandacht waard, je zult het wel merken als Saturnus over je Ascendant gaat en ook de cyclus van Saturnus is het bekijken waard. Er is daarbij altijd wel een hele belangrijke voorwaarde: dit moet bekeken worden in het kader van de andere astrologische ontwikkelingen van een hogere orde de Firdaria, de progressies/directies, de solaren en profecties en de lunaren. Met de lunaren kun je, als je ziet dat er iets van belang gaat gebeuren, de maand vinden dat dat gebeurt en dan pas kun je naar transits kijken om de week of misschien zelfs de dag te vinden dat “het” zich zal voltrekken. Dat is de enige zinvolle manier om met transits om te gaan. Voorspellen is gebaseerd op een strakke hiërarchie van technieken.

Dat heeft ook consequenties voor gebeurtenishoroscopen, het heeft weinig zin om een horoscoop van een dramatische gebeurtenis zoals bijvoorbeeld  9/11 te duiden. Zo’n gebeurtenishoroscoop krijgt alleen betekenis als de aller-, aller-, allerlaatste stap in een hiërarchische duiding van mundane horoscopen van hogere orde. Een goed voorbeeld van de hiërarchie van technieken is de moord op de Zweedse premier Olof Palme waar de post van vorige week aan was gewijd. Neem even van mij aan dat zijn progressies, de solaar, de profectie en de lunaar op scherp stonden toen hij werd vermoord. Het perspectief is dat we als zijn “hofastroloog”de maand weten dat hij groot gevaar loopt, zouden we dan de week of de dag van de moord hebben kunnen vinden met behulp van de transits?

Het tijdstip dat Palme werd dood geschoten is exact bekend en de bovenstaande horoscoop (klik op de downloadknop om de horoscoop te kunnen zien, zie voor de radix van Palme de post van vorige week) is gemaakt voor dat tijdstip. Het eerste wat direct opvalt is dat de Grote Malefic Saturnus over de koninklijke Doodsster Antares beweegt en in de radix van Palme staat Saturnus ook vlakbij Antares! Saturnus staat op het punt retrograde te gaan lopen en staat dus heel lang in die positie, dat geeft ons geen tijdsbepaling  in de vorm van een week of een dag, maar het is wel een teken van groot gevaar omdat het een precaire radixstand herhaalt.      

Het zijn de snellere planeten die je de week of de dag kunnen geven, en het meest opvallend is Mars die op het moment van de moord over de ascendant van Palme beweegt! Mars beweegt in tegenstelling tot Saturnus snel dus die transit geeft een aantal dagen, een halve week van extra groot gevaar. De posities van de snelle Zon, Mercurius en Venus laten niet zoveel spanningen zien, maar de supersnelle Maan des te meer. Als je via de Mars-transit weet in welke halve week ‘’het” gebeurt kan je met de Maan de dag vinden. De Maan gaat op de dag voor de moord de Via Combusta (van 15° Weegschaal tot 15 ° Schorpioen)  in waar de Maan zeer instabiel is en die doorgang is altijd wat gervaarlijk, emoties en impulsen worden intens (de Via Combust is een “zodiakale Volle Maan”).

 Op de dag van de moord staat de Maan nog  steeds in de Via Combusta maar ook in zijn val in Schorpioen, dat maakt het nog erger. Op het tijdstip van de moord komt de Maan conjunct Pluto, de plots opduikende Heer van het Dodenrijk op de ascendant! De Maan staat op dat moment op de ster Khambalia, de kwaadaardige “Kromgeklauwde”’, met een zeer toepasselijke  Mars/Mercurius-natuur, verbonden met plotseling geweld. Het zeer snelle MC valt op Regulus de koning, de leeuw die wordt gedood. Als je zo met transits om gaat, zijn ze buitengewoon interessant.

Ice-cold case

Vorige week was er een onverwachte ontwikkeling in de een van de meest beruchte cold cases in de recente geschiedenis, de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. De populaire sociaal-democraat werd op 28 februari in het centrum van Stockholm doodgeschoten en ondanks de uitgebreide, intensieve onderzoeken was er tot nu toe nooit een dader gevonden. Bekentenissen waren er des te meer, maar liefst 130, wat gerede twijfels aan de geestelijke volksgezondheid op roept. Maar nu is de Zweedse justitie er uit, zij stellen namelijk dat de moordenaar ene Stig Engström was, een alcoholistische graficus die met wapens om kon gaan en vlakbij de plek waar Palme werd vermoord een kantoor had.

Deze man was wel wel al eerder in beeld, maar toch voornamelijk als getuige. Een proces zal er niet van komen, Engström pleegde al jaren geleden zelfmoord, blijkbaar was hij niet een van de meest evenwichtige types. Als hij inderdaad de dader zou zijn, zouden alle, soms wat wilde theorieën over betrokkenheid van buitenlandse geheime diensten en terroristen uit de lucht blijken te zijn gegrepen. Het zou een simpele, impulsieve haat-moord kunnen zijn geweest, Engström was fel anti-Palme, hij zag vanuit zijn kantoor de premier onverwacht voorbij komen en greep zijn kans. Dat zou ook verklaren waarom men zoveel moeite had de dader te vinden, er waren geen voorbereidingen en Engström handelde alleen. Het zou heel goed kunnen.

Maar wat zegt de horoscoop van Olof Palme hierover? De omstandigheden rond het sterven worden aangegeven door de zogenaamde anareta of wel de Dodende Planeet, dat is meestal Heer 8 maar soms ook een planeet in Huis 8. Sterven is natuurlijk nooit fijn maar de omstandigheden verschillen nogal. Aan de hand van de Anareta, zijn conditie, zijn positie en zijn aspecten kunnen deze omstandigheden worden beschreven. Al zal het sterven nooit een prettige ervaring worden, kun je zo wel zien of het dramatisch zal zijn of misschien wel in serene rust en overgave zal gebeuren. Klik op de download-knop hieronder om de radix van Olof Palme te kunnen bekijken.

De Zon is Heer 8 en Anareta, die vernietigd is in Waterman, wat op zichzelf al wijst op mogelijk dramatische omstandigheden rond zijn dood. Het valt direct op dat Mercurius /Heer 7 van partners naast de Zon staat, zijn vrouw Liesbeth liep naast hem toen hij werd vermoord. Via antiscion, de planeetpositie gespiegeld in de as 0 ° Kreeft- 0° Steenbok, valt Mars in vernietiging in nauwe oppositie met de Zon/Mercurius conjunctie, met Olof en Liesbeth Palme dus. Dat lijkt toch een hele beeldende weergave van de moord, Mars is in vernietiging en laat dus de slechtste kant van de agressieve planeet zien en een antiscion duidt vaak op iets wat verborgen is. Het verborgene wordt nog eens herhaald door het sextiel dat de Zon/Mercurius-conjunctie maakt met de algemene significator van de dood Saturnus die op cusp 12 van geheimen staat, vlakbij de koninklijke Doodsster Antares!

Dat ziet er allemaal heel dramatisch uit: Heer 8/ Anareta is in vernietiging en in oppositie met het antiscion van de Kleine Malefic Mars in vernietiging en sextiel de peregriene Grote Malefic Saturnus op cusp 12 op de Doodsster. Zo’n enorme concentratie van negatieve indicaties,  duidt niet op rustige omstandigheden rondom de dood. De moordenaar lijkt het duidelijkst te worden aangegeven door Mars in Stier en als we zover zouden gaan om die stand ook uiterlijk te duiden, komen we op een kleinere man (Mars is niet groot, Venus de dispositor ook niet) gespierd en robuust (Mars) maar vanwege de dispositie door Venus niet al te strak of tanig, eerder wat zachter en vleziger (Venus is zacht en vochtig) van voorkomen. Dat lijkt toch behoorlijk op wat er naar buiten komt aan beelden van de mogelijke moordenaar, een kleine compact gebouwde maar wel wat pafferige man…

Hofastrologie

Vorige week keken we naar de progressies die er op dit moment gaande zijn in de horoscoop van de VS (de horoscoop van de Grote Conjunctie van Saturnus en Jupiter van 18 maart 1762, 11:33:32 LMT, Washington  Asc 8.59 Kreeft).  Het was indrukwekkend om te zien hoe één progressie van de Zon over een zeer krachtige ster, over Antares, de hele situatie zo treffend kan beschrijven. Antares, het Hart van de Schorpioen stond bij de oude Chinezen bekend als de Grote Vuurster Hsin Su Erh, wat geen uitleg behoeft, de VS stonden letterlijk in brand. Zo’n progressie is een voorbeeld van effectieve astrologie, helder en sober, zonder toeters en bellen of ingewikkelde technische details, iedereen kan het zien en iedereen weet dat er gedonder van komt.

In het verleden waren astrologen altijd hofastrologen, zij adviseerden koningen, hertogen, pauzen  en bisschoppen, ja ook de kerk stond in de middeleeuwen uiteindelijk welwillend tegenover astrologie. De heilige Thomas van Aquino de grootste kerkleraar van het Westen, die ook alchemist was, laat zich er positief over uit en het is duidelijk dat hij over tenminste een basiskennis van astrologische methodieken beschikte. Astrologie is ook de koningin van de wetenschappen, en hoeveel zou astrologie niet kunnen betekenen ook voor regeringen in deze tijd? Met kennis van het ritme van de Grote Conjunctie was deze crisis niet uit de lucht komen vallen en ook kun je het verloop ervan volgen met de relevante horoscopen.

Zelfs kun je op basis van de vaste sterren adviseren wat te doen. Met de secundaire Zon op Antares bijvoorbeeld is het einde van de cyclus gekomen en dan is het beter om het oude los te laten, de Schorpioen moet in de Adelaar veranderen. Hij moet zich verheffen boven datgene waar hij zich nog aan vast klampt. Dan is het hele proces beter te sturen maar als het niet vrijwillig gebeurt, wordt het op een meer pijnlijke manier afgedwongen zoals je nu ziet. Het zijn vooral de vaste sterren die duidelijk maken waar de mogelijke keuzes en de handelingsvrijheid liggen, hoe je optimaal actie kunt  ondernemen en op die manier zou de hemelse kunst nog  steeds heel waardevol kunnen zijn voor de koning. Met sommige zakelijke klanten kun je ook op die manier werken en merk je hoe effectief dat is.

Kijk eens naar de bovenstaande lunaar gemaakt op basis van de horoscoop van de VS, waaronder George Floyd werd gedood door de politie.  Een hofastroloog zou behoord hebben tot het selecte groepje mensen rond de koning dat alle informatie zou krijgen, een beetje zoals het Outbreak Management Team. Hij werkte dus altijd met de volledige kennis van de context en als je dan als hofastroloog zo’n lunaar ziet komen, weet je dat de vlam in de pan zal slaan. Pal op de ascendant staat Saturnus, Heer 8 van de dood uit de VS- radix, op Altair de bevlogen hoofdster van de Adelaar met een Mars/Jupiter-natuur. Het is  ook een indicatie dat deze maand  de nare, door begeertes gedreven Schorpioen in een verheven Adelaar, die zich genereus boven zijn ego-belangen verheft, moet gaan veranderen.  

Op het MC staat Agena uit de Centaur, die zaken enorm uit de hand kan laten lopen en waar vaak onderschatting bij komt kijken. Het valt op dat Mercurius in de Pleiaden staat,  de Wenende Zusters in een hoekhuis. Mercurius is Heer 8 van de dood in de lunaar en valt via antiscion (planeetpositie gespiegeld in de as  0° Kreeft- 0° Steenbok) op de descendant in oppositie met die Saturnus op de ascendant radixheer -8. Twee keer Heer 8 dus, het is duidelijk dat de climax in de crisis deze maand zal komen.

Het einde van de cyclus

In de hele Coronacrisis, spelen de VS een opmerkelijke rol. Eerst leek Amerika gespaard te worden , een wat naїeve gedachte, maar nu slaat het virus genadeloos toe. Donald Trump is als president niet de juiste man, op de juiste plaats op de juiste tijd, populisten hebben de neiging onaangename realiteiten te verbloemen en deze crisis vraagt vooral om nuchterheid en realiteitszin. Astrologisch gezien speelt er echter een veel breder proces waarin de VS de tanende wereldmacht zijn en daarom slaat het virus er zo hard toe.

Want we moeten ons realiseren dat in december van dit jaar de Grote Conjuncties over gaan naar een nieuw element en de laatste keer dat dat gebeurde was 200 jaar geleden! Het is astrologisch gezien de belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen twee eeuwen en zo’n overgang naar een nieuw element brengt altijd een nieuwe wereldmacht (China) en de val van het oude Imperium (de VS). Daar zitten we nu naar te kijken! Op een astrologisch iets lager niveau kunnen natuurlijk ook de ontwikkelingen in de horoscoop van de VS worden geduid en dan gaan we uit van de horoscoop van de Grote Conjunctie voor de onafhankelijheid ( 13 maart 1762, 11:33: 32 LMT, Asc 8.59 Kreeft).  Dit is de echte horoscoop van de VS, de echte wortel die het wezen van de VS geeft (hier niet afgebeeld).

Als we nu op deze radix de techniek van de Firdaria toepassen, cycli van totaal 75 jaar waarin de zeven planeten en de Knopen telkens periodes van meedere jaren beheersen, zien we dit proces ook terug. Zowel de grote als de kleine Firdar worden nu beheerst door de Maan, de essentieel zwakste planeet in de radix van de VS. De grote cyclus van de Firdaria duurt in het totaal 75 jaar dus iedere 75 jaar wisselt ook de grote heerser, de grote Maanperiode begon in 1983. Maar ook op een nog weer lager niveau is de huidige crisis goed te zien in de VS-radix, je kunt immers gewoon op basis van zo’n mundane radix  van een land progressies,  solaren zelfs lunaren berekenen.

Dat levert de bovenstaande progressies op berekend voor het huidige moment begin juni, realiseer je altijd dat er alleen progressieve posities bestaan, er is niet zoiets als een progressieve horoscoop (klik op de download-knop om de progressies te kunnen bekijken). Het eerste wat direct in het oog springt is de Zon die bovenop Antares staat, het Hart van de Schorpioen, de ster die het einde van de cyclus brengt met een genadeloze, giftige doodssteek. De secundaire Zon beweegt ongeveer 1 graad per jaar, dus deze invloed van Antares duurt ongeveer zo lang. Verder valt op dat de secundaire  Maan separeert van de oppositie met de Zon, dat was dus een secundaire Volle Maan over de as van twee sterren Aldebaran-Antares.

Dat is een koppel van twee zeer krachtige koninklijke sterren dat verbonden is met herfst-lente, dood en nieuw begin en een progressieve Volle Maan is altijd een crisis moment met veel spanningen.  Op het moment beweegt ook  het Pars Fortunae over Neptunus de chaosplaneet bij uitstek en  er zijn zeer hevige rellen gaande in de VS, als je  wilt weten  wat voor invloed de woeste Poseidon kan hebben dit is het beeld, het geordende land wordt overspoeld door het wilde chaotische water. Een 200-jarige cyclus loopt ten einde, het is  dus niet zo gek dus dat het er in de VS nogal ruig aan toe gaat.